Follow  

Berggeit 2018: voorgestelde routes

by Jan on Friday 3 August 2018 12:52

Ons hotel Ladina Holiday in Campitello di Fassa ligt in de Val di Fassa, een vallei die ons de toegang verschaft tot vele reuzen uit de Dolomieten. Enkele van de bekendere zijn de Passo Sella, Passo Gardena, en de Passo Pordoi, die allemaal in de Maratona dles Dolomites zitten. Die routes staat hier ook allemaal: de S, M en de L, aangepast om van bij ons te vertrekken.

Ik had dit in mijn hoofd:

 • Zat 25/08: aankomst. Liselotte en ik zijn vuile hippies die met de trein komen en daarom nog 65 km moeten fietsen alvorens ze in het hotel aankomen.
 • Zon 26/08: C023 Rifugio Gardeccia H/T als koersfietsproevertje, en na de middag mountainbiken op de Cm037 Duron/Principe/Gardeccia
 • Maa 27/08: C120 Pampeago/Lavazè/Oclini of X048 Pampeago/Lavazè/Oclini
 • Din 28/08: C041 SanNicolò/Monzoni + bergconcert (halve rustdag/koffierit)
 • Woe 29/08: C088 Pellegr/Sottoguda+Fedaia (met gebakjesstop)
 • Don 30/08: C152 Maratona L of C147 Erbe/Campolongo/Pordoi
 • Vrij 31/08: Cm087 Sella Ronda officieel
 • Zat 01/09: vertrekken (al fietsend, zoals het ons betaamt)

Nog kort over de naamgeving. De eerste letter is voor de startplaats ("C" = "Campitello di Fassa", "X" = iets anders, dus met de auto naar daar). Daarna drie cijfers voor de afstand (in km, niet in zeemijl). Vervolgens de naam van de route of de belangrijkste cols/locaties.

Download hier alle routes in een keer: berggeit-2018.zip. Daar zit ook een extra bestand (POIs.gpx) met waypoints voor het hotel, de bergpassen, én bijna 100 drinkwaterfonteintjes langs de diverse routes. (Als ge een Garmin Edge 1000 hebt, is de kans zeer groot dat uw geheugen vol zit met buchtige waypoints van RouteYou. Die allemaal tegelijkertijd wissen is een vermoeiend proces: backup maken van uw instellingen, factory reset doen, instellingen terug zetten.)

Koersfietsroutes

 • C023 Rifugio Gardeccia H/T: Heen en terug voor een drankje in de Rifugio Gardeccia. Relatief kort maar absoluut steil!

   

   

 • C027 Passo Sella H/T: Heen en terug naar de dichtstbijzijnde pas, de Passo Sella alias Sellajoch. 2218 meter hoog, 800 meter hoger dan ons hotel. De eerste 8 km zijn dezelfde als die van de Passo Pordoi.

   

   

 • C029 Passo Pordoi H/T: Heen en terug naar de Pordoi/Pordoijoch. 2239 meter hoog, 800 meter hoger dan ons hotel. De eerste 8 km zijn dezelfde als die van de Passo Sella.

   

   

 • C033 Passo Fedaia + lago H/T: Naar de Passo Fedaia langs de minst zware kant. Eens boven rijden we een rondje rond het meer, op 2000 meter boven zeeniveau.

   

   

 • C041 SanNicolò/Monzoni: Een rit met twee doodlopers. De laatste drie kilometer van de klim naar de rifugio vóór de Passo San Nicolò (Baita Alle Cascate) zijn onverhard volgens de kaart. Die zijsprong daarna (naar de rifugio Monzoni) lijkt verhard, maar met slecht wegdek en aan 12% gemiddeld. Gemiddeld! Optioneel, vanzelfsprekend. (Net als het extra lusje op het einde.)

   

  Op dinsdag 28 augustus is er een gratis openluchtconcert van de Oekraïense groep DakhaBrakha, op een uurtje wandelen van de berghut. Breng andere schoenen mee (of rij met mountainbikeschoenen).

   

 • C068 Maratona S (Sella Ronda): Dé klassieke lus van de Dolomieten, en de “korte” afstand van de Maratona dles Dolomites. Toch goed voor meer dan 2000 hoogtemeters over vier cols: Passo Sella, Passo Gardena, Passo di Campolongo, en Passo Pordoi.

   

   

 • C068 Maratona S (adnoR ellaS): De Sella Ronda (de “korte” Maratona dles Dolomites) in tegenwijzerzin. Ook weer meer dan 2000 hoogtemeters over vier cols: Passo Pordoi, Passo di Campolongo, Passo Gardena, en Passo Sella.

   

   

 • C071 Pordoi/Fedaia: “Slechts” twee cols, maar wel even veel goeie: de Passo Pordoi, en 27 km afdalen later (inclusief wat vals plat en enkele omhooglijke kilometers) de Passo Fedaia langs de zwaarste kant. De laatste kilometers zijn zelfs genadeloos rechtdoor aan 11 à 12%.

   

  Er is ook een alternatief met een extra omweg voor nog iets meer kilometers en hoogtemeters: “C076 Pordoi/Fedaia”.

  Er is ook een andere route die de Fedaia langs deze kant doet, maar dan wel met de indrukwekkende kloof genaamd Serrai di Sottoguda erbij: “C088 Pellegr/Sottoguda+Fedaia”.

   

 • C076 Pordoi/Fedaia: “Slechts” twee cols, maar wel even veel goeie: de Passo Pordoi, en 27 km afdalen later (inclusief wat vals plat en enkele omhooglijke kilometers) de Passo Fedaia langs de zwaarste kant. De laatste kilometers zijn zelfs genadeloos rechtdoor aan 11 à 12%.

   

  Er is ook een alternatief zonder de extra omweg voor iets minder kilometers en hoogtemeters: “C071 Pordoi/Fedaia”.

  Er is ook een andere route die de Fedaia langs deze kant doet, maar dan wel met de indrukwekkende kloof genaamd Serrai di Sottoguda erbij: “C088 Pellegr/Sottoguda+Fedaia”.

   

 • C088 Pellegr/Sottoguda+Fedaia: Vertrekken richting het zuiden om vanuit Moena de pilgrimstocht naar de Passo San Pellegrino aan te vatten. Vanaf daar gaat het naar beneden tot in Cencenighe Agordino — tien keer snel na mekaar uitspreken en ge verandert in een RAI-presentator. Na enkele kilometers klimmen verlaten we de hoofdweg om langs het meer van Alleghe te rijden. Daarna gaat het verder naar de Passo Fedaia, net zoals in “C071 Pordoi/Fedaia” langs de zwaarste kant.

   

  Om de pijn te verzachten, stel ik een pauze voor in het zelfverklaarde gebakjeshotel Pineta. Met al bijna 62 km in de benen en nog 26 km voor de boeg, kan dat zowel welgekomen als gevaarlijk zijn. Twee kilometer later duiken we een kloof (Serrai) in. Nu ja, duiken: ook hier gaat het steil bergop. De andere richting is verboden voor fietsers. Het schijnt zeer mooi maar toeristisch te zijn. Ondanks de toegangsprijs van € 2 kan het er naar verluidt vervelend druk worden. Ik ben benieuwd.

  Na de kloof komen de bochtenloze kilometers aan 12%, en dan pas zijn we boven op de Passo Fedaia. Nog even voorbij het meer met links van ons de indrukwekkende Marmolada-gletsjer, waarna het slechts een kwestie van uitbollen tot in het hotel is.

  Nog even citeren over de Serrai di Sottoguda:
  “Depending on the winter snowfalls, the Serrai opens around beginning-mid May. Starting mid-June until mid- September, cyclists that ride through the Serrai have to pay a toll of 2.00 Euro (worth every cent). The beauty of the place attracts countless visitors – meaning, there are some periods when it’s better to avoid the Serrai…like in August, when there are plenty of tourists on holiday…unless you get up the Serrai before 9:30 AM (at the latest!). Any later, and it’s possible you may have to walk up the whole road.”

  En ja, een video die laat zien dat “Orinoco Flow” de soundtrack van de kloof is: https://www.youtube.com/watch?v=zZyLQUd7edY — “Sella way, Sella way!”

   

 • C099 Maratona M remix: Een bewerking van de “C120 Maratona M”. De “medio fondo” van de Maratona dles Dolomites maar dan zonder achtvorm: na de Passo Sella, Passo Gardena maken we niet de acht, maar gaan we in wijzerzin verder naar de Passo di Valparola (met iets verder de Passo Falzarego). Ook hier sluiten we af met de Passo Pordoi.

   

  Deze vereenvoudiging betekent helaas(?) ook dat je minder klimt (de dubbele Passo di Campolongo).

   

 • C120 Maratona M: De “medio fondo” van de Maratona dles Dolomites: na de Passo Sella, Passo Gardena en de Passo di Campolongo gaan we niet rechtstreeks via de Passo Pordoi naar huis, maar doen we eerst nog de Passo Falzarego, om dan *opnieuw* de Passo di Campolongo te beklimmen. Daarna volgt nog de Passo Pordoi, en zijn we terug in het hotel, een kleine 3500 hoogtemeters rijker en minstens evenveel calorieën armer.

   

  Voor wie net iets minder wil klimmen, of niet te veel wil nadenken bij het navigeren, is er ook de “C099 Maratona M remix”.

   

 • C120 Pampeago/Lavazè/Oclini: Via de “pista ciclabile delle Dolomiti di Fiemme e Fassa” tot Tesero, en dan naar het skioord Pampeago. Daarna via een speciaal voor de Giro 2012 verharde weg naar de vallei van Ega, om zo de Passo di Lavazè te ronden, en na een gemakkelijke zijsprongetje naar de Jochgrimm / Passo Oclini naar Cavalese af te dalen, en via de ciclopista weer naar het hotel.

   

  Voor een ingekorte route (met de auto heen en terug naar Cavalese), zie “X048 Pampeago/Lavazè/Oclini”.

   

 • C131 Maratona L remix: Een bewerking van de “C152 Maratona L”. De “gran fondo” van de Maratona dles Dolomites maar dan zonder achtvorm: na de Passo Sella, Passo Gardena maken we niet de acht, maar gaan we in wijzerzin verder naar de Passo di Valparola (met iets verder de Passo Falzarego) en de Passo di Giau. Ook hier sluiten we af met de Passo Pordoi.

   

  Deze vereenvoudiging betekent helaas(?) ook dat je minder klimt (de dubbele Passo di Campolongo).

   

 • C140 San Lugano ex-spoorweg: Eerst via de “pista ciclabile delle Dolomiti di Fiemme e Fassa” naar Molina di Fiemma, om dan via de Strada Statale de Passo di San Lugano te doen, af te dalen naar Montagna/Montan, en terug aan de Passo di San Lugano op te klauteren en af te dalen langs een oude spoorweg. Ten slotte weer langs de ciclopista naar huis.

   

  Voor een ingekorte route (met de auto heen en terug naar Molina di Fiemme), zie “X055 San Lugano ex-spoorweg”.

   

 • C147 Erbe/Campolongo/Pordoi: Na de ondertussen bekende Passo Sella rijden we nu naar het noorden, via een weg op de bergflank met nog enkele klimkilometers tussen het afdalen door. Met 55 km op de teller beginnen we aan de 25 km lange Passo delle Erbe/Würzjoch. Die lijkt nergens supersteil, maar zijn lengte en naam maken hem al kruidig genoeg. De Passo Di Campolongo en de Passo Pordoi als afsluiters brengen het totaal van de rit op meer dan 4200 hoogtemeters.

   

   

 • C152 Maratona L: De volledige granfondo van de Maratona dles Dolomites, met start en aankomst verplaatst naar ons hotel. Een knaller van meer dan 4400 hoogtemeters: Passo Sella, Passo Gardena, Passo di Campolongo, Passo di Giau, Passo Falzarego, Passo di Campolongo nog eens, en tot slot de Passo Fordoi. Amai.

   

  Voor wie net iets minder wil klimmen, of niet te veel wil nadenken bij het navigeren, is er ook de “C131 Maratona L remix”.

   

 • C167 Pordoi/Falzarego/TreCime H/T: Gekkenwerk voor wie per se vanuit ons hotel naar de Tre Cime di Lavaredo wil, en het niet erg vindt om dan tegen de 5000 hoogtemeters aan te kijken. Heen en terug via dezelfde route: Passo Pordoi, Passo Falzarego, Passo Tre Croci, einde van de geasfalteerde weg alias uitzichtpunt voor de Tre Cime, en dan dat allemaal nog eens langs de andere kant.

   

  Nog niet gek genoeg? Dan is er nog de “C178 Pordoi/Giau/TreCime/Falzarego/Pordoi”, dat vlotjes boven de 5000 hoogtemeters gaat.

   

 • C178 Pordoi/Giau/TreCime/Falzarego/Pordoi: Waarom zoudt ge?

   

  Passo Pordoi, Passo di Giau, Passo Tre Croci, einde van de geasfalteerde weg alias uitzichtpunt voor de Tre Cime, en dan terug via de Passo Falzarego in plaats van de Passo di Giau.

  Net iets té gek? Dan is er nog de “C167 Pordoi/Falzarego/TreCime H/T”, die net niet aan de 5000 hoogtemeters geraakt. Pfft.

   

 • X048 Pampeago/Lavazè/Oclini: Vanop een parking in Cavalese via Tesero naar het skioord Pampeago en via een speciaal voor de Giro 2012 verharde weg naar de vallei van Ega, om zo de Passo di Lavazè te ronden, en na een gemakkelijke zijsprongetje naar de Jochgrimm / Passo Oclini terug naar Cavalese af te dalen.

   

  Voor de volledige fietsroute (met de ciclopista heen en terug), zie “C120 Pampeago/Lavazè/Oclini”.

   

 • X055 San Lugano ex-spoorweg: Vanop een parking in Molina di Fiemma vertrekken om via de Strada Statale de Passo di San Lugano te doen, af te dalen naar Montagna/Montan, en terug aan de Passo di San Lugano op te klauteren en af te dalen langs een oude spoorweg.

   

  Voor de volledige fietsroute vanuit het hotel (met de ciclopista heen en terug), zie “C140 San Lugano ex-spoorweg”.

   

Mountainbikeroutes

 • Cm023 Sella Brunéch: De onverharde stukken lijken allemaal veldwegen te zijn, dus normaal gezien te doen met de mountainbike. Wel steil, maar dat maakt het net interessant.

   

   

 • Cm037 Duron/Principe/Gardeccia: Naar de Passo Duron (afgekeken van www punt internet) en daarna verder via “alpine trails” van dezelfde moeilijkheidsgraad (T2) naar de Passo Principe, Rifugio Antermoia en Rifugio Gardeccia. Geen idee of dat doenbaar is, anders wordt het rechtsomkeert. Na de Rifugio Gardeccia zijn het weer brede veldwegen.

   

   

 • Cm044 Contrin/Fedaia/Pordoi: Via een officiëlige route naar de Rifugio Contrin, dan weer wat afdalen langs dezelfde weg, doorsteken naar het Lago di Fedaia, doorsteken naar de Passo Pordoi, en daarna via een andere gevonden mountainbikeroute weer naar huis.

   

  Die doorsteek van het meer van Fedaia naar de Passo Pordoi heb ik zelf getekend en gaat via een alpien pad met moeilijkheidsgraad 2, maar volgens het hoogteprofiel is het wel 2 km aan 28%. Benieuwd of dat kan. Indien niet, kunt ge nog altijd omdraaien en afdalen via de gewone weg, en de Passo Pordoi laten zijn.

   

 • Cm087 Sella Ronda officieel: De mountainbikeversie van de Sella Ronda.

   

   

 • Cm077 Sella Ronda zwaarder: De mountainbikeversie van de Sella Ronda, met enkele shortcuts waarvan ik niet weet of ze mogelijk zijn.

   

  “Mogelijk” zowel in de betekenis van “praktisch doenbaar voor stervelingen” als “wettelijk toegelaten voor fietsers”. En anders is het een kwestie van “Cm087 Sella Ronda officieel” te volgen.

   

 • Scanuppia: helaas helemaal niet in de buurt, maar ik zou maar wat graag deze brute muur van net geen 10 km proberen op te rijden. Met de mountainbike, want met de koersfiets kan ik geen hellingsgraden tot maar liefst 30% aan.

|

Comments

Lieven Bauwens (Not a logged-in user!) (Dutch)

Jan,prachtig gedaan maar ik ben daar een ongelooflijke prutser in ... Kan je mij helpen om dat op mijn edge 1000 te zetten ?

5 years ago - Inappropriate

Jan (Dutch)

Lieven, download https://catenacycling.com/frontend/files/berggeit-2018.zip (staat ook gelinkt in de tekst) en zet de GPX-bestanden uit dat zipje op je Garmin (via USB op de computer) in het mapje "Garmin" en dan "NewFiles". Daarna staan ze bij je courses / koersen wanneer je de Garmin Edge 1000 weer opstart.

5 years ago - Inappropriate

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion