Follow  

Zuid-Engeland, dag 5–7: archeologie, archivering, en aquatiek

by Jan on Wednesday 1 August 2018 22:53

Vrijdag 6 juli: New Forest National Park – Stonehenge – Maiden Bradley (104 km)
Zaterdag 7 juli: Maiden Bradley – Shepton Mallet – Bath (60 km) – trein naar Dover
Zondag 8 juli: ferry naar Duinkerke – fietsen naar De Panne – trein naar Gent (45 km)

Na ons nachtje in het kasteel rijden we nog zo’n 20 kilometer door het park met de grenzeloos grazende gehoefden. Vandaag is het eerder heide dan bos en weide. Ook mooi, en vanzelfsprekend nooit vlak.

We maken een omweg via Stonehenge, om te zien hoe groot dat stenen staketsel voor prehistorisch zakdoek-leggen-niemand-zeggen precies is. De weg ernaartoe bereidt ons al goed voor, met verschillende kilometers kiezelsteentjes waarin het moeilijk trappen is. Maar niet geklaagd: we hadden ook op de autoweg kunnen staan aanschuiven bij de andere toeristen. Om eerlijk te zijn: Stonehenge bekoort ons niet zo hard. Erg veel volk, waardoor de ontzagwekkende schaal een beetje verloren gaat.

Dan maar verder. We hebben nog geen bestemming voor vanavond, en rijden door op goed geluk. Dat begint te wegen, zowel fysiek als mentaal, maar net op tijd komen we aan een pub met een pup. De eerste met drie kamers, en die tweede met drie poten. Liselotte is verkocht, vooral dankzij die pup.

Nieuwe dag, nieuwe doelen. Vandaag: Bath, via een omweg. De omweg voert ons via Shepton Mallet. Nee, ook wij hadden daar nog nooit van gehoord. Er is wel een attractie: een outletwinkel van het anders erg prijzige Rapha. Sorry, zeg niet “outletwinkel” maar “archive store”. Anders klinkt het té goedkoop, vermoed ik. In ieder geval: we tikken er enkele aardige stukken op de kop, voor een fractie van de originele prijs. Dat de Britse pond niet meteen hoogdagen beleeft, levert ons als eurofielen extra voordeel op.

De Rapha-winkel heeft enkele routes uitgestippeld, en een daarvan gaat naar Bath. Die stad spreekt ons wel aan: geworteld in de geschiedenis, maar modern dankzij onder andere de twee(!) universiteiten. Al in de Romeinse tijd waren de warmwaterbronnen (vandaar ook de naam van de stad: “Bath” letterlijk zoals in “bad”) erg populair. Dat willen wij ook wel eens proberen, en dus trekken we na de mooie fietsroute (dank u, Raphisten) bezweet naar de moderne Thermae Bath Spa met buitenzwembad op de bovenste verdieping. Of het echt therapeutisch is, durf ik niet te zeggen, maar wat doet dat water deugd. Ideale afsluiter van de korte maar geslaagde fietsreis!

Na het zwemmen volgt er enkel nog wat transport: met de trein van Bath naar Dover, met de ferry van Dover naar Duinkerke, met de fiets van Duinkerke naar De Panne, met de trein van De Panne naar Gent, en met de fiets in Gent naar huis. Of om een nagelnieuw spreekwoord te gebruiken dat ik ginder heb leren kennen: “home sweet home”. Voel u vrij het te lenen.

|

Comments

danny.vergucht (Dutch)

ik en mijn zoon hebben 14 dagen in Engeland gefiets. Heb er een kort verhaal over geschreven. Fish&Chips . Nu en dan is het gratis te verkrigen bij Amazon.nl

3 years ago - Inappropriate

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion