segui  

Van de Frituur… naar de M-m-muur!

da Jan il Tuesday 30 April 2019 21:02

Zaterdag 27 en zondag 28 april 2019

Sinds de heugnis van mensen wier heugnis maar kort is, rijden we met Spaak & Spier rond 1 mei een mooie tweedaagse. De vorige edities (Meulestee – Champs Élysées in 2017 en Meulestee – Cap Gris-Nez in 2018) waren erg geslaagd. Dit jaar mocht ik een nieuwe editie verzinnen, en het werd Van de Frituur… naar de M-m-muur! De bedoeling: van onze vaste thuishaven Frituur Meulestede naar de Muur van Hoei, met een ommetje via de Muur van Geraardsbergen en de Citadelle de NaMur. In de eerste versie van mijn tocht zat ook de Triple Mur de Monty (alias de Triple Mur de Lustin), maar dat maakte de heenrit te lang en te zwaar. Een kleine 200 km voor dag 1 is genoeg. Dag 2 is dan “maar” 180 km, en ook aanzienlijk vlakker. Uitbollen, dus.

Dag 1

Beginnen met regen: daar wordt deze mens niet vrolijk van. Gelukkig zien de deelnemers het wél zitten, en met 16 fietsers en 1 koene begeleider vertrekken we op een miezerige zaterdagochtend naar het zuiden, waar het altijd warm en zonnig is.

Zo’n twee uur later staan we allemaal boven op de eerste van de drie M’en uit de titel: de Muur van Geraardsbergen. Voor sommigen onder ons is dit de eerste kennismaking. Een meevaller: het is ondertussen droog, dus de kasseien liggen er prima bij. Na een korte bevoorrading kunnen we er weer tegen voor een halfuur. “Is dat niet weinig, Jan?” Wel, ja, maar zo lang duurt het eer we de derde lekke band van deze tocht hebben. En daar zal het niet bij blijven.

De volgende uren laten zich samenvatten in enkele werkwoorden: plenzen, plakken, rijden, regenen, zonnen, zoeven, dokkeren, sakkeren, vervangen, en verlangen. Dat laatste: naar een warme douche en een droog bed, want het weer en de vele pech hakken er flink in. Onderweg maakt de tweede muur veel goed: de Citadelle de NaMur is prachtig, zowel omhoog als omlaag. En vanaf daar is het nog maar een dertigtal kilometer tot bouffe en bed, hotel Le Champerdrix vlak bij Hoei. De laatste opdracht voor vandaag: goed eten en slapen.

Dag 2

Ook vandaag is het weer weer tamelijk onbetamelijk. Beginnen in de motregen, want we kunnen niet eeuwig blijven wachten. Meer nog, we moeten al vrij snel serieus aan het werk, want daar is al de derde muur: de Mur d’Huy. Niet de langste of de mooiste, maar zeker de zwaarste van de drie. Na Hoei is het op papier wat gemakkelijker, want we volgen een oude spoorwegbedding die uiterst geleidelijk steigt. Toch komen we amper vooruit, want het wegdek is slecht. Het wordt een profijtelijk weekend voor de fietsbandfabrikanten.

Samen met zes anderen hou ik het in de namiddag, tijdens de zoveelste stortbui (deze keer met gratis upgrade tot hagelbui), voor bekeken. Ik stap mee op de droge trein naar Gent. Inderdaad, de organisator geeft er de brui aan. Awoert! :-) Een kleine groep dapperen rijdt wel nog verder tot Gent, waar we hen opwachten bij Joeri in zijn onovertroffen Frituur Meulestede. Goudbruin: zijn wij het niet dankzij de zon, dan zijn het wel de frieten dankzij de friteuse.

|

Commenti

herbasti17 (olandese)

Ja Jan blijkbaar een tweedaagse met hindernissen maar wel een mooi verslag en mooie foto's.

5 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

En zolang die hindernissen niet de bovenhand nemen in de herinneringen, is alles prima. 😊 Merci voor het compliment!

5 years ago - Inappropriato

herbasti17 (olandese)

Ja dat klopt, zelfs met pech en minder goed weer, kan het toch nog genieten zijn op de fiets.

5 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB