Folgen  

Route des Légendes - 100km - Remouchamps

von VivaBelgica den Donnerstag 9 Juni 2016 10:35

Toertochten zijn best aangenaam en makkelijk, maar eigenlijk ga ik nog steeds het liefst zelf op pad met de fiets. In Vlaanderen kan je met de fietsknooppunten makkelijk een eigen route uitstippelen, in Wallonië zijn de alternatieven wat beperkter. Via www.klimroutes.nl leerde ik ooit de Route Des Légendes kennen, ondertussen heb ik die al een zestal keer gefietst. Voorlopig is het de enige route die ik al heb gefietst, al denk ik dat ook de andere best de moeite waard zijn. Enigszins vervelend is dat er enkele routeborden verdwenen zijn, zodat je de tips op deze website zeker nodig hebt bij een eerste (en tweede) rit. Laat het je niet afschrikken, op het overgrote deel van de tocht zijn de borden zeer duidelijk aanwezig.

Starten (en parkeren) doe ik in Remouchamps, zoals gesuggereerd op klimroutes.nl. Eens je daar de snelweg verlaat, zie je rechts op de heuvelrug al de mythische La Redoute liggen, meer is er niet nodig om in opperste fietsstemming te geraken! De eerste klim dient zich al aan na enkele kilometers: de côte de Florzé (3.2km - gem 5.6%). Een egale klim, maar toch lang genoeg om meteen een eigen klimritme te moeten zoeken. Na de afdaling en de passage door Sprimont volgt een zeer vervelend stuk: geen officiële klim, maar wel meer dan eens stevig bergop om finaal te eindigen in landerijen waar ik het nooit anders heb geweten dan dat de wind strak in het nadeel blaast.

In het dal volg je een tijd de grotere weg, tot je plots scherp linskaf slaat voor de klim naar Oneux. Dit is de zwaarste klim van de route (2.8km - gem 6.4%). Qua cijfers lijkt die gelijkaardig aan de eerste, maar dat is het op de fiets niet. Spaar je krachten voor het einde, want pas als je het dorp uit rijdt, komen de steilste stroken eraan. Hier gaan we een hele tijd rond of boven de 10%, gevolgd door een lange uitloper. Na deze klim blijf je eerder op een plateau fietsen en volgt al snel de volgende klim: de côte de Pavillonchamps (3.6km - gem 5.1%). Een gelijkmatige klim in een zeer mooi decor, die weliswaar eindigt met een passage door een klein industriepark, zonde. Op dit moment zal je amper 35 kilometers op de teller hebben, en je gemiddelde snelheid zal zeer bescheiden ogen. Gelukkig is - althans naar mijn mening - het zwaarste gedeelte van deze tocht dan wel achter de rug.

Wat volgt nadat je de hoofdbaan hebt verlaten, is een zeer mooie afdaling, gevolgd door vrij lange stukken in het Amblèvedal. Helaas wel op hoofdwegen, al valt het meestal wel mee qua verkeersdrukte. Na 70 kilometer nader je opnieuw Remouchamps. Wie rechtdoor blijft rijden, komt vervroegd terug bij de startplaats, maar de route slaat net voor Remouchamps rechtsaf en meteen begint de laatste klim: de col de Hautregard (5.6km - gem 4%). Dat is nu eens wat ze noemen een loper. Wie nog kracht heeft, kan hier een aardig tempo bergop ontwikkelen. Daarna volgt opnieuw een hoofdzakelijk dalend parcours, met weliswaar nog enkele knikjes in de plaatselijke dorpjes die pijn kunnen doen.

Wie Remouchamps zegt, zegt Philippe Gilbert en wie Gilbert zegt, zegt La Redoute. Eigenlijk ben je 't dus verplicht om na die tocht van 100km nog even rechtsaf te gaan aan het rond punt, het brugje over en zo richting La Redoute (1.6km - gem 9.8%). Het eerste stuk loopt parallel met de snelweg en valt al dik tegen qua stijgingspercentage. Hou hier zeker nog wat reserve, want het is pas als de weg is weggedraaid en je een bankje tegen komt, dat het steilste stuk begint. Als je hier de 8km/u nog kan aantikken, heb je de Route Des Légendes alvast goed verteerd!

Globaal gezien is dit best een mooie rit: niet superlastig gezien de lange stukken in het dal, maar toch meer klimwerk dan je in Vlaanderen kan vinden. Er zitten geweldig mooie en rustige stukken in, maar evenzeer heel wat stukken op de drukkere wegen, wat best jammer is. Dat je de rit kan besluiten met misschien wel de bekendste klim van Wallonië geeft deze tocht net dat tikkeltje meer uitstraling.

Fügen Sie Ihre Kommentare hinzu

Catena : die One-Stop-Cycling-Community

auf dem neuesten Stand bleiben

partner…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion