Suivez  

D03: donderdag 23 april, Porto – Col de Vergio – Corte (88 km)

par Jan le vendredi 24 avril 2015 22:07

Ook vandaag starten we de dag met zeezicht vanop de kamer. Hotel Brise de Mer heeft zijn naam alvast niet gestolen. Maar de Mediterraanse plas laten we nu even achter: we gaan de Col de Vergio (Corsicaans: Bocca à Verghju) oprijden. Met zijn gemiddelde hellingsgraad van 4,5% en maximum 8,5% is dat niet 's werelds zwaarste, maar de afstand doet toch wel even slikken: 34 km scheiden ons van de zee tot de top, 1467 meter hoger.

Al snel blijkt dat gemiddeldes behoorlijk misleidend kunnen zijn. Het is continu zo'n 5% à 6%. Een zacht golvend stuk van km 10 tot 16 doet het gemiddelde echter afnemen. Een goed moment om het second breakfast te nuttigen, een van de belangrijkste maaltijden van de dag voor Hobbits en fietsers. (En ja, mijn voeten zijn inderdaad ook groot en harig.)

Onderweg naar de top is het weer genieten. Afzien, maar genieten. Imposante bergflanken, loslopende koeien en varkens op en langs de weg, en loof- en naaldbomen voor zover het oog reikt (niet ver met al die bomen, tiens). De foto's helpen hopelijk om je jaloers te maken een idee te geven.

Na 20 km klimmen (dát is iets dat ik niet vaak kan zeggen) stoppen we in Évisa voor een lunch. Liselotte kiest voor de "soupe corse avec panzetta", en ik voor de "velouté à la châtaigne". Dat is respectievelijk een bord maaltijdsoep met schrikwekkend grote stukken spek (dus niet pancetta in dunne reepjes of schijfjes zoals wij dachten) en een fluweelzacht soepje met niets anders dan vermalen kastanjes. (En water, natuurlijk. (En hoewel de kokkin het niet expliciet vermeldde, durf ik niet te zweren dat er ook geen zout in zat.))

Na de maaltijd is het nog 10 km, en de onverwacht zware soepen liggen wat op de maag. Geen zorgen, dat extra gewicht komt van pas tijdens de afdaling. Die is maar liefst 50 km lang, dus dat betekent dat we zo meteen onder zeeniveau komen: van 0 tot 1467 meter klimmen op 34 km komt neer op zo'n 43 meter per kilometer. Als we dan 50 km afdalen, betekent dat dat we op 690 meter onder zeeniveau uitkomen. Wiskunde.

(Gelukkig bleek Corte bij aankomst –na nog een laatste klim van 8 km, na die afdaling– wel degelijk boven zeeniveau te liggen, en hebben we voor de eerste keer op deze reis zelf kunnen koken. Huishoudkunde.)

|

Réactions

Bernard (néerlandais)

Bedankt voor het ideetje (--------------------------), (= doorstrepen op mijn iPad).
Jaloers!!

il y a 8 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion