segui  

Beginnersperikelen: mooiweerfietsers en hooikoorts

da ThijsVdB il Friday 5 June 2015 09:58

'Naar het einde van de week wordt het zomerweer'. Met die zin uit het weerbericht in het achterhoofd weet je dat je niet moet twijfelen om wat fietstijd in je planning vrij te maken. Na een lange tocht in miezerweer en een tochtje in de Ardennen mijn fiets proper gemaakt en nog eens gesmeerd zodat hij lekker bolt. Ideaal om mee te glijden in de open ritten van de velodome.

Donderdagavond, 18u28. Waar we vorige keer nog met een kleine tiental op pad gingen (er stond stevig wat wind), staat nu de parking vol met liefhebbers van de fiets. Een toevallige passant zou zo'n grote groep kunnen bestempelen als mooiweerfietsers.

Eens we de stad (met haar verkeerslichten en bijhorende pauzes om op de rest van de groep te wachten) uit waren verraade de snelheid iets anders. Er wordt stevig doorgereden en na de bochten opgetrokken. Er valt een gat voor me in de groep, ik neem de beugel onderaan vast, haal diep adem (inclusief een heleboel graspollen) en trek door om naar het eerste deel van de groep te rijden. Enkele kilometers later blijkt dat op dat punt besloten is om de groep op te delen in twee, elk met hun eigen tempo.

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Door de zachtere temperaturen werd de kritische drempel van 50 grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht voor de eerste keer dit jaar overschreden. Door het voorspelde warme weer zal dat de komende dagen ook zo blijven. [...] HOE WAPENT U ZICH BEST TEGEN DE SYMPTOMEN? 1) vermijd inspanningen in openlucht [...] De Standaard, 03/06/2015

Ik had beter de krant gelezen. Halfweg de rit begin ik hevig te niezen. Niet zo'n goed idee in een compacte groep aan een stevig tempo. Ik merk dat bij elke niesbui mijn ogen zich verder sluiten. Aan het vaste retourpunt besluit de groep om nog een extra lusje van 15km extra te rijden in het prachtige weer. Ik besluit wijselijk om toch maar huiswaarts te keren voor er ongelukken gebeuren. Dan ben ik iets eerder thuis en kan ik nog opzoeken of er een manier is om in dit prachtige weer te fietsen zonder mezelf de kant in te niezen. (route van de rit)

Hooikoorts en fietsen, wat kan je doen? Wat zoekwerk levert me volgende tips op. Vul gerust aan!

  1. Vermijd inspanningen in openlucht. Niet echt aantrekkelijk om op een hometrainer of op rollen te fietsen met zo'n prachtig weer. Naar deze regel luisteren we dus niet, wat kan ik dan wel doen?
  2. Een douche helpt: zo vermijd je pollen die achterblijven in je haar. Dit deed inderdaad heel goed na de rit.
  3. Draag een aansluitende zonnebril om geen pollen in je ogen te krijgen. Het verlanglijstje wordt weer wat langer.
  4. Fiets in de stad (of uit de buurt van gras): best moeilijk in België. Blijkbaar is het aantal pollen aan zee, in de bergen of nog interessanter in wijnstreken iets beperkter.
  5. Fiets 's ochtends of na een regenbui, dan is het aantal pollen beperkter.
  6. Was je bezwete kleding, de pollen blijven er aan hangen. Misschien toch eens mijn dunne fietshandschoenen uitwassen. Jeukende ogen nodigen uit tot wrijven en dan is een verzameling pollen op je handen niet zo'n best idee.

|

Commenti

FredV (olandese)

enkele nuttige tips toch, thx !

9 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB