segui  

Togo Jungle Challenge 2013: vrijdag 22 november 2013

da Jan il Saturday 14 December 2013 22:21

De laatste fietsdag… Ik heb het online zetten van dit verslag nog wat uitgesteld, omdat ik de reis in mijn hoofd nog wat wou laten doorgaan. Eens "de laatste dag" online staat, is het afgelopen, he. 😊

De rit begint op een speciale manier. Niet fietsend, maar varend. Met veel volk en veel fietsen steken we in een houten bootje (een "pirogue" in het Frans; een grote kano/kleine prauw, maar wel al met een motor) Lac Ahémé over. Plezant, en geen woeste baren om zeeziek (meerziek?) van te worden.

Daarna rijden we lange tijd parallel met de oever van het meer, en komen zo door een dorpje of tien waar telkens enkele moderne toiletten staan. Dat is vreemd, want ze vallen volledig uit de toon en worden niet gebruikt. Meer nog, ze zijn allemaal op slot. Een niet geheel nuttig cadeau/project van het Belgisch ontwikkelingsagentschap BTC.

De laatste rit, dat betekent ook de laatste bevoorrading. Ik denk dat Els van de organisatie doorheeft dat ik nog wel wat meer kilometers zou willen doen, want ze stuurt me verschillende keren verkeerd. 😊 Nu, het ís ook wel vreemd: direct na de bevoorrading rijden we in een nederzetting bij wijze van spreken door het tuinhek en over iemands koertje. Alleen de waslijn met onderbroeken ontbreekt nog.

De rit is vlak maar warm. ("Jan, zing eens een ander liedje dan altijd dat van de brandende zon!") Er zit echter een venijnig stuk in: een zandstrook van enkele honderden kilometers. Tenminste, zo voelt ze aan. Schier eindeloos lijkt het wel. Gert was zo vriendelijk om op de gps-track een waypoint te zetten met de naam "EINDE ZAND" — waarna nog eens vijtig meter zand volgden. De schavuit!

Nu, zand kan ook /schoon/ zijn. Na enkele kilometers brede pistes en op het einde zelfs verharde wegen, komen we aan op het strand. Wauw, wat een prachtige oceaan! Shit, het is gedaan! Help, ik rijm spontaan! (En kan ik deze straffe felicitatie-cocktail wel aan?)

Op het strand aan het hotel in Grand Popo worden we onthaald als kampioenen. De jonge Britse popgroep "Queen" heeft zelfs speciaal voor de gelegenheid een nummer gecomponeerd: "we are the champions", dat elke aankomende deelnemer te horen krijgt. Let op mijn woorden: die van Queen, dat worden nog grote sterren!

Oké, oké, ik word wel heel flauw. Maar vergeef me, het zijn de emoties. Het was een heel avontuur, met veel kilometers, hoogtemeters, thermometers en alleseters. En ook organisator Gert is oprecht trots en feliciteert de mensen die het gehaald hebben. Mooi om te zien.

Het strandzand is bijna zo heet dat het glas wordt, dus de gezamenlijke duik in de Atlantische Oceaan doet enorm deugd. Sterke onderstroom, maar we houden elkaar allemaal wel wat in het oog. Team spirit, ook na het fietsen.

Ook aan onze Afrikaanse medemens hebben we gedacht: de deelnemers hebben alles tesamen maar liefst 33.000 euro ingezameld. Dat geld gaat integraal naar SOS Kinderdorpen, die er nuttige projecten mee financieren. Denk aan medische posten en opvangtehuizen. Ook mooi: om de deelnemers nog een extra sponsor-aanmoediging te geven, krijgt degene die het meeste inzamelt een gratis deelname voor het jaar erop. Die eer gaat naar Leon Waltmans, die op zijn eentje een tiende van dat bedrag bijeengepingeld had. Indrukwekkend!

Als ik zo even rond mij kijk, denk ik dat dat Leon niet de enige is die volgend jaar terugkomt. Veel blijde gezichten, en veel treffende uitbeeldingen van "moe maar tevreden". Hell yeah.

|

Commenti

Jan (olandese)

Voor de mensen die al naar http://photo.tervelo.com/2013-11-togo-jungle-challenge-2013/ (waar álle foto's te koop zijn) geweest zijn, bevat dit verslag natuurlijk geen nieuwe foto's. Dan maar de tekst lezen, vriendjes! (Zo is die noeste arbeid tenminste niet voor niets geweest.)

10 years ago - Inappropriato

Johan SLECHTEN (olandese)

Nu weet ik weer van die ene keer dat ge in Afrika waart geweest..
Het was leuk om de verslagen te lezen en de knappe foto's erbij te bekijken!

10 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Dank u wel, anoniem familielid dat ongetwijfeld geen zakgeld gekregen heeft van mijn moeder om deze vriendelijke woorden in te typen.

10 years ago - Inappropriato

Liselotte (olandese)

"Eens "de laatste dag" online staat, is het afgelopen, he. :-)"

Geef maar gewoon toe dat ge een lanterfanter zijt!

10 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Dank u wel, anonieme levenspartner die nu ongetwijfeld geen zakgeld meer gaat krijgen.

10 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB