segui  

Togo Jungle Challenge 2013: zaterdag 16 november 2013

da Jan il Thursday 28 November 2013 20:56

De koninginnenrit vandaag: maar liefst 113 km staan er ons te wachten. We vertrekken dan ook een halfuur vroeger. Niet dat dat zo stipt wordt nageleefd, of liever: niet dat het ook maar enigszins wordt nageleefd. Verbazend hoe snel Belgen Afrikanen worden. 😊

We beginnen de dag met enkele kilometers op asfalt. Dat betekent dus ook dat we de weg delen met relatief veel verkeer, wat in Afrika neerkomt op luid getoeter en flexibel omspringen met rijvakken en andere "regeltjes".

Daarna gaat het de hele tijd op en af. We steken een riviertje of twee over, doen ondertussen nog een bevoorrading aan (waar ik me volsteek met ananas), en beginnen daarna aan De Klim. Op voorhand heeft Gert ons gewaarschuwd dat het een best lange klim zou worden, maar gelukkig is er onderweg een waterval waar we ons kunnen verfrissen.

"Baignade interdite", staat er wel, maar de "bewaker" komt me (zonder dat ik iets vraag) uitleggen dat het geen probleem is om er onder de waterval te douchen, en dat het gratis is voor ons omdat wij voorbijgangers zijn. Mensen die speciaal uit de hoofdstad Lomé afkomen, moeten wel betalen. Oké…

Ook al is het voor een groot stuk op asfalt, het blijft toch een zware klim, zeker in dit tropische klimaat. De opluchting is dan ook groot als we boven aan het checkpoint zijn, deze keer met verse banaantjes. Die komen van pas, want de volgende afdaling is verrukkelijk én vermoeiend. Ik zit te grijnzen als een kind op de "single-and-a-half-track" met veel haarspeldbochten. Best technisch, ook. Ik had in organisator Gert nooit een gerodeerd mountainbiker gezien, dus ik weet niet of dit stukje zijn ontdekking is, maar: wauw, meer van dat, graag!

De rest van de rit is ook niet meteen vlak, maar aan een rustig tempo lukt alles. De eindklim naar het nagelnieuwe kampeerterrein boven op een berg rondt deze mooie maar zware rit af. Jammer genoeg blijken er weer enkele gekwetsten te zijn. Aan het derde checkpoint hoorde ik een oproep binnenkomen over iemand die buiten bewustzijn was. Een ongeluk is gauw gebeurd, en zeker als je vermoeid en oververhit bent.

Het kamp zelf is een aangename verrassing: een prachtig uitzicht boven op een berg. De eigenaar heeft speciaal voor onze groep de top afgegraven zodat we onze tenten kwijt konden. Niet alleen dat, hij heeft ook douches en toiletten laten optrekken. Alles was nog zó nieuw dat zelfs de cement nog niet droog was. Alleen maar in Afrika!

Na het avondeten (met vertraging, deels omdat de laatste deelnemers pas na zonsondergang aankomen) wacht ik niet op de briefing. Ik ben moe; ik heb mijn nachtrust wel verdiend. Slaap goed!

Soundtrack van de dag: "Blondie - denis, denis" — zo heet de eigenaar van het de berg en het daarop gelegen kampeerterrein, namelijk. (Niet "Blondie", flauwerik.)

PS: Toch nog een opmerking: ik zou dit niet de koninginnenrit noemen; "ons Mathilde" zou het hier geen tien kilometer uitzingen.

|

Commenti

Charles DELHAYE (olandese)

Schoon,om ervan te watertanden,allez figuurlijk dan he; in werkelijkheid zal het een ander paar mouwen zijn geloof ik!

10 years ago - Inappropriato

Cate (olandese)

en tijdens die "koninginnerit" zelfs nog de tijd gehad om nog heel wat sfeerscheppende (en trouwens heel geslaagde) foto's te trekken ... We kijken al uit naar het vervolg 😊

10 years ago - Inappropriato

Agostinho (olandese)

Mooie foto's. Ziet er een prachtig land uit. Jammer van het plaatselijk stort. Gebeurt blijkbaar niet alleen bij ons.

10 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Charles, Agostinho: 't is echt de moeite qua natuur, en ik hoop dat ze dat ook zelf beseffen voor het te laat is. Natuurlijk, als ge onder de armoedegrens leeft, dan is milieubewustzijn waarschijnlijk niet uw hoofdbekommernis…

Cate: tijd maakt ge zelf, he. 😊 Het voordeel van de Togo Jungle Challenge is dat het geen wedstrijd maar een uitdaging is. Als ik ergens stop om foto's te maken, ga ik daarom niet achteruit in een of ander klassement. Meer nog: ik krijg nóg meer waar voor mijn geld, en meer herinneringen voor later.

10 years ago - Inappropriato

Charles DELHAYE (olandese)

Inderdaad Cate: niet dat ik iets heb tegen dat competitie-gedoe,voor iedereen wat wils,maar voor mij en dat is in persoonlijke naam,gezien mijn jonge leeftijd.....spreekt dit me wel meer aan. De competitie-geest is er natuurlijk ook,maar eerder als persoonlijke doelstelling.Dit lijkt me de ideale mix tss "inspanning" en ontspanning. Spijtig dat net niet naast de deur ligt!

10 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Maar 1645 hoogtemeters volgens mijn gps: http://catenacycling.com/nl/workouts/detail/39313 — waarom was ik dan zo aan het zweten?

10 years ago - Inappropriato

derdeyn.pieter (inglese)

nice.....

de 'PS' is er knal op 😉

10 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB