segui  

Togo Jungle Challenge 2013: vrijdag 15 november 2013

da Jan il Wednesday 27 November 2013 22:47

Aparte gewaarwording deze nacht: een of ander inheems beest maakt hetzelfde geluid als een wekkeralarm. Na mezelf enkele minuten in stilte op te jagen, hoorde ik subtiele variaties in het geluid. Goed dat ik oorstopjes meeheb.

Bon, vandaag dus de eerste rit. Omdat 120 man een hele bende is, worden we in vijf groepen losgelaten. Alsof de organisatie weet dat ik geen ochtendmens ben, hebben ze mij ingedeeld bij de eerste startgroep, die van 06:50. Geen probleem, ik ben toch wakker. (Met dank aan de lichtjes kibbelende West-Vlaamse tortelduven binnen oorbereik. "Moh nink, zoetjen!" Een goede mohnink to you too, skatjens!)

Vandaag eens voor een ander ontbijt gegaan: brood met confituur. De gebakken eieren laat ik aan mij voorbijgaan; ik voel niet veel voor een warm ontbijt. Voor het vertrek nog bijtanken: ik neem 4 liter mee, waarvan anderhalve op de fiets, anderhalve in de rugzak, en de laatste in de maag. Die telt niet echt mee, zeker?

Het blijkt al snel dat veel drinken nodig is. Meer nog dan gisteren verlies ik vocht. Ik zweet harder dan ik thuis zweet als ik bij wijze van spreken een kleine veertig per uur bergop rijd met een tegenwind. Het is hier dan ook al een uur een kleine veertig — graden, welteverstaan. En de weinige wind is welkom.

Wanneer ik stop om foto's te maken van de voorbijkomende fietsers, word ik geregeld aangesproken door volwassenen (en als het kinderen zijn: aangeklampt) om een foto te nemen. Geen probleem, maar het wordt wel moeilijk om die te bezorgen, aangezien e-mail niet meteen hun grootste bekommernis is. Een directeur van een van de vele schooltjes schrijft zijn postbusadres op. Ik neem mezelf voor van de foto's af te drukken en op te sturen, maar als ik ze na aankomst bekijk, stellen ze niet veel voor. Helaas.

Prachtige rit, ook al is het afzien in de hitte. (Inside joke: Wendy is een beginnertje in vergelijking met wat ik hier uitzweet.) Dat we de Sio moeten oversteken, is eigenlijk een geschenk: het dijhoge water koelt heerlijk af, en stroomt bovendien snel genoeg om me geen zorgen te maken over bilharzia en god weet wat voor microscopische vriendjes.

De rest van de rit verloopt gelijkaardig: kleine dorpjes, een zompige rivieroversteek, brede pistes met zand afgewisseld met dichtbegroeide singletrack. Morgen misschien mijn armstukken aandoen tegen de kleine snijwondjes van het riet.

Er zijn twee bevoorradingen op deze rit. Ze zijn goed voorzien (sportdrank, water, vers fruit (mango! ananas!) en koeken. Alleen zou ik het niet erg gevonden hebben als er eentje meer was: om de 20 km in plaats van om de 30. Tuurlijk, dat maakt het minder een "challenge", maar sommige mensen zagen er toch niet zo fris uit. (Zei de kerel wiens ogen constant onder een zweetwaterval zaten.)

(Onder het mom van Too Much Information: ik ben vandaag geen enkele keer tijdens de rit van 95 km gaan pissen. Zoveel zweet ik hier. Sexy!.)

Bij aankomst vreet ik me vol spaghetti. Mijn fiets wordt afgespoten aan de bike wash, en als ik mezelf daarna ook onder de douche heb gestoken, voel ik me weer helemaal in orde. Waarop ik spontaan weer begin te zweten. 😊

Soundtrack van de dag: "Gold Chains - i come from san francisco", omdat ik iemand met zo'n gouden ketting van KMC op zijn fiets zag.

|

Commenti

Bernard (olandese)

Ya man, je maakt mij wel jaloers...

10 years ago - Inappropriato

derdeyn.pieter (inglese)

ziet er idd een super avontuur uit die ik zeker op't verlanglijstje wil zetten... vraagje --> kosten?

10 years ago - Inappropriato

Liselotte (olandese)

Nooit genoeg vrienden, microscopisch of kinderlijk blijkbaar! Er zitten echt wel enkele postkaartjes tussen uw foto's hoor.

10 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Bernard, Liselotte: oef, dan heb ik die zware camera toch niet voor niets meegezeuld. 😊

Pieter: zeker een aanrader; totaal andere beleving dan mountainbiken in Europa, al was het maar door de ongenadige zon. Prijs: zo'n € 1600 + € 800 voor de vlucht. Daarin zit dan alles inbegrepen, behalve als ge ter plaatse nog wat souvenirs of frisdrank wilt kopen. 't Is daar natuurlijk niet duur, maar ge komt zeker toe met het drinken en eten in het kamp en bij de bevoorradingen.

10 years ago - Inappropriato

derdeyn.pieter (inglese)

thx... bij deze op de wishlist geplaatst 😉

10 years ago - Inappropriato

Cate (olandese)

Allez, dan was ik al blij dat mijn ventje niet meer aan de Grand Raid ging deelnemen, en dan wordt het maar even het zweterige Togo ... (maar tussen droom en daad ... 😉

10 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

10 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB