segui  

Thesiscatharsis 2.0: zuipen in Mallorca!

da Jan il Friday 16 September 2016 07:54

Voor wie dacht dat Liselotte na het indienen van haar thesis er voorgoed van af was: niet dus. De commentaren van de jury moesten nog komen. Lovend, dat wel, maar desalniettemin ook zorgend voor veel extra werk, bovenop haar nieuwe voltijdse baan. Maar kijk, dat werk heeft vruchten afgeworpen: de gesloten verdediging ging prima, en nu is het nog een formaliteit tot de doctorstitel officieel de hare is. Om maar te zeggen: er viel een pak schouders van het blok dat haar hart is, en nieuwe ontspanning drong zich op.

En zo komt het dat we in de nacht van vrijdag op zaterdag al om twee uur wakker waren en om acht uur al in Mallorca landden. De komende vier dagen gaan we hier genieten van die heerlijke combinatie die in België niet voorkomt: zon, zee en bergen. We huren fietsen bij WheelsSport, met toch nog een Belgische link: het zijn er van Merckx. (Het merk, niet van Eddy persoonlijk.) Pedaaltjes laten monteren, Garmin erop zetten, en weg zijn we.

De eerste dag houden we het rustig: ons bioritme ligt overhoop, en door de warmte –nee, hitte– druppelt er zweet uit elke porie. Jandorie. Een doodlopende weg naar een uitzichtpunt (en een militaire basis) even buiten onze uitvalsbasis Port d'Alcúdia gaat pittig op en neer en biedt enkele mooie gelegenheden om in zee te gaan, waarvan we dankbaar gebruikmaken. Ook op vakantie geldt: goed begonnen is half gewonnen.

Dag twee leidt ons naar de binnenlandse bergen. We rijden via een prima fietsroutenetwerk (met enkele versevijgenstops) richting Caimari, waar de Coll de Sa Batalla (576 m) begint. Die beklimming loopt echt heerlijk: nieuw asfalt, relatief lage stijgingspercentages en vooral: heel regelmatige. Boven is er een tankstation met bar/restaurantje, waar de cola en queso welgekomen zijn. We keren terug via Port de Pollença en de kustweg, maar die is jammer genoeg niet zo boeiend.

Op dag drie is het tijd voor de koninginnenrit. Via Pollença rijden we de Coll de Femenia (515 m) op, die we gisteren al hadden afgedaald na de Coll de Sa Batalla. Na de verplichte stop aan het tankstation gaat het nog even omhoog, om dan via een van de mooiste bergwegen ter wereld af te dalen tot het keienstrand van Sa Calobra. Ik had hier al veel over gelezen, en ben blij dat we er nu zelf geraakt zijn. Het dorpje zelf stelt niet veel voor (en voelt wat als een toeristenval), maar de weg is prachtig. Dank u, ingenieur Antonio Parietti.

Het is wel nogal druk: dat verkeersbord met “Tráfico intenso” was niet gelogen, maar de lokale buschauffeurs bedanken ons alvast zeer vriendelijk als we hen de nodige ruimte geven. Eens beneden lunchen we op een terrasje aan de zee en wachten we tot twee grote ferry's en een roedel bussen het gros van de bezoekers hebben weggevoerd. Helaas kunnen we ondertussen niet zwemmen in de zee, want er is een grote kwantiteit in kwallentijd. Jammer, want op de tien klimkilometers die nu volgen tot aan de Coll dels Reis (682 m), zullen we ook niet bepaald afkoelen. Gelukkig zijn de uitzichten meer dan cool. Danken wij de heer Paretti nog een keer.

De laatste dag doen we het wat rustiger — de 2000+ hoogtemeters van gisteren laten zich nog wat voelen. We zetten aan richting de vuurtoren op Cap Formentor. Daarvoor komt er eerst (onder andere) nog een klim van drie kilometer, ook ontworpen door de eerdergenoemde Parietti. Hier is het zo mogelijk nog drukker dan gisteren: we staan zelfs in een heuse file! “Mijn auto, mijn vrijheid.” Het strand van Formentor is er gelukkig eentje dat ondanks de drukte zo in de boekjes kan: een natuurlijke baai met het witste zand en het helderste water. Zeker een waardige afsluiter.

Conclusie? Wij vreesden een beetje voor binge-drinkende Britten en drieste Duitsers, maar Mallorca is zeker ook de ideale vakantieplek voor de actievere toerist. Aanrader!

|

Commenti

Cate (olandese)

Ik had datzelfde gevoel van Mallorca toen ik er de eerste keer geweest ben : niet goed weten wat ervan te verwachten wegens heel tegenstrijdige commentaren. Maar het is en blijft een prachtig eiland. Voor- en najaar zijn het er "normaal" gezien aangename temperaturen (lees : druk), en nu had je beide 😉. Jammer ...
Wij waren er in oktober, november en februari, en dan is het ideaal qua drukte.
En die binge-drinkende Britten zitten gelukkig geconcentreerd op een kleine oppervlakte rond Magaluf, waar je helemaal niet hoeft te zijn...

PS : nogmaals dikke proficiat aan (dr) Liselotte 😉

7 years ago - Inappropriato

herbasti17 (olandese)

Proficiat Jan met het mooie reisverslag en de mooie foto's maar ook proficiat voor het vrouwtje (vriendin?).

7 years ago - Inappropriato

Kristine (olandese)

Mooi verslag en prachtige foto's.
En nog een dikke proficiat voor Liselotte

7 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Bedankt voor de felicitaties; ze zijn doorgegeven en in dank ontvangen!

Cate: volledig akkoord, ook met de zeer juiste info op https://catenacycling.com/nl/cyclopedia/regios/europa/spanje/mallorca — handige site! 😊

7 years ago - Inappropriato

Johan S (olandese)

Mooie foto's van een prachtige omgeving !

7 years ago - Inappropriato

Agostinho (olandese)

Mooie short break in een prachtige omgeving alweer. Van mijn kant ook ; proficiat aan je vrouwtje. Alweer één zorg minder.

7 years ago - Inappropriato

Heerser (olandese)

Zoals altijd Jan, prachtig om te lezen en te zien. Hoe zeggen ze dat ook weer, "Kwaliteit komt altijd boven!!"

7 years ago - Inappropriato

Jan (olandese)

Dank aan allen!

7 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB