segui  

Dag 09, zaterdag 12 december 2015: Liters bergwater (Kampot → Bokor → Kampot)

da Jan il Friday 18 December 2015 04:41

Dag twee vanuit Kamp Kampot, en deze keer trekken we omhoog. De fietstochten tot nu toe waren behoorlijk vlak. Daarom kiezen we voor een beklimming van de Bokor-berg, 1000 meter boven ons huidige zeeniveau.

Al direct na het begin van de klim vinden we een briefje van 100 riel. Omdat ik nooit te mottig ben om geld op te rapen (ook al is het omgerekend slechts 2,5 eurocent waard), stop ik even. Niet veel later: nog een briefje. En dan nog een. En het blijft maar komen. Uiteindelijk meer dan 30 briefjes verzameld. Hier moet een betekenis achter zitten, maar welke? Iemand die goed geluk probeert af te smeken?

Dat kan, want hoewel de berg deel uitmaakt van het Bokor National Park, is er boven op de top een gigantisch casino/hotel gebouwd, in de typische "megalomaan-Cambodjaanse" stijl. Chic zonder uitstraling. Het voordeel voor ons is wel dat de weg recent opnieuw is aangelegd, en die is zonder twijfel 's lands beste weg om op te fietsen. Driewerf hoera voor lelijke goktempels voor de rijke Aziaten.

Hoewel de beklimming zeer regelmatig is, aan amper 5% gemiddeld, is hij loodzwaar. Dat komt natuurlijk door de hoge temperatuur (30 tot 37 graden) en de hoge luchtvochtigheid (70 tot 80 procent). Het is non-stop zweten; uit elke porie stroomt een kleine rivier nog zilter dan de zee. Jammer dat we te weinig water hebben meegenomen, en domweg ook niets om te knabbelen. Een mens zou denken dat dit onze eerste fietsreis en onze eerste beklimming was. Newbies!

Geen nood, alles komt goed, en boven bij Boeddha drinken we een suikerrietsap en nog een cola, de godendrank voor vermoeide fietsers. We keren onze Bromptonkonten en dalen af.

We hadden gisteren een "vuurvliegjescruise" bij de zeer schappelijk geprijsde Captain Chim, maar dat plan valt in het water want die vlieger gaat niet op want die boot vaart niet uit omdat de eerste minister in de stad is en de rivier afgezet is. Dan maar een dragonfruitshake: dát kan de premier ons alvast niet afnemen, en is een betere afsluiter dan het optreden van zijne excellentie.

|

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB