segui  

Fietssnelwegen in Oost-Vlaanderen

da Bernard il Wednesday 22 October 2014 21:38

De Provincie Oost-Vlaanderen maakt al jaren werk van een veilig fietsroutenetwerk doorheen de provincie. Op 16 oktober 2014 besliste de Oost-Vlaamse deputatie om prioriteit te geven aan de aanleg van zgn. fietssnelwegen. Deze hoofdroutes vormen voortaan de ruggengraat van het Oost-Vlaamse Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk.

De Provincie heeft ruime ervaring in de aanleg van fietswegen als onderdeel van het netwerk Lange Afstandsfietspaden (LAF). De fietssnelwegen vormen een selectie van de prioritaire assen van dit netwerk en worden de beste fietsverbindingen tussen de Oost-Vlaamse steden en economische knooppunten.

"Nu ervaren veel fietsers de weg naar het werk, de school, de supermarkt, het station of naar vrienden nog als te onveilig, oncomfortabel en/of met te veel omwegen", aldus gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor mobiliteit. "Daar willen we verandering in brengen met het aanleggen van deze fietssnelwegen".

"Bedoeling is het functioneel fietsverkeer te verhogen, vervolgt gedeputeerde Peter Hertog. "Het overgrote deel van onze dagdagelijkse verplaatsingen zijn perfect fietsbaar. De elektrische fietsen zorgen er zelfs voor dat meer locaties binnen kortere tijd kunnen bereikt worden. Via een fietssnelweg wordt het mogelijk om veilig en comfortabel van vb. Deinze, Lokeren en Wetteren naar Gent te fietsen op een half uur tijd".

De Provincie voorziet in haar meerjarenplan jaarlijks 2,5 miljoen EUR en streeft er zo naar om 20 km fietssnelwegen per jaar te realiseren. Het budget wordt ook gebruikt om waar nodig fietsbruggen en/of –tunnels te voorzien.

Het LAF kent een heel ruime selectie van routes langsheen spoorwegen, rivieren, kanalen en oude spoor- en trambeddingen, heeft een lengte van ca. 1200 km en wordt zowel functioneel als recreatief intensief gebruikt. De selectie van fietssnelwegen hierin omvat iets meer dan 600 km aan prioritaire functionele routes. Deze routes zullen ook de hoofdroutes van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) vormen, een netwerk dat samen met het Vlaams Gewest en de gemeentes werd uitgebouwd over heel Vlaanderen.

Al 69% grotendeels gerealiseerd

De fietssnelwegen zijn nog niet overal gerealiseerd. Momenteel is 43% van het netwerk van goede tot zeer hoge kwaliteit. Sommige routes zijn bijna volledig gerealiseerd, andere ontbreken nog grotendeels. Daarnaast is 26% van het netwerk 'befietsbaar', waarmee bedoeld wordt dat fietsers er de weg delen met andere gebruikers. Vooral in steden is dit vaak de enige oplossing. De Provincie streeft hier naar de aanleg van fietscorridors, zoals vb. fietsstraten.

Nagenoeg 200 km netwerk ontbreekt volledig (31%). Deze missing links worden route per route aangepakt.

Tegen eind 2018 wil de Provincie o.a. de fietsroutes Gent-Antwerpen, Gent-Deinze-Zulte, Gent-Wetteren en de oost-west-hoofdroute door Dendermonde volledig uitbouwen als fietssnelwegen.

Pareltjes

De fietssnelwegen moeten pareltjes op vlak van fietsinfrastructuur worden. Er wordt sterk ingezet op gebruiksvriendelijkheid en herkenbaarheid (kwalitatief wegdek, ruime breedte, uniforme bewegwijzering, nummering, verlichting, infoborden, rustplekken, vuilnisbakken, eventueel fietsherstelpunten, ...). De snelwegen zullen ingericht worden als ‘gestrekte’ route: vlak, rechtdoor en zoveel als mogelijk conflictvrij, met beveiligde kruispunten. De minimumbreedte wordt 3 meter, bij voorkeur in beton of asfalt en de ontwerpsnelheid 30 km/u. Waar mogelijk ook voorzien van verlichting.

Vlot met de fiets naar het werk

De focus ligt heel sterk op functionele verplaatsingen (5 tot 15à20 km+) naar school, werk, winkel, ... De fietssnelwegen zullen aansluiten op hoogwaardige fietsroutes in steden en gemeenten, gelijkaardige routes in de omringende provincies en op stations en stopplaatsen van de NMBS. De centrumsteden en de kleinstedelijke gebieden, de havens en de overige economische centra van Oost-Vlaanderen worden de belangrijkste knooppunten.

 

bron : http://www.oost-vlaanderen.be/public/wonen_milieu/mobiliteit/fietsen/snelwegen/index.cfm

|

Commenti

henk (olandese)

Top ! Een mooi voorbeeld voor de andere provincies (en idd handig voor woon-werkverkeer). Een reden om eens af te zakken naar Oost-Vlaanderen 😊

9 years ago - Inappropriato

Agostinho (olandese)

@ Henk, ons fietspadennetwerk is anders ook niet mis. Het loopt misschien niet overal kaarsrecht, maar je kan hier de hele provincie door zonder ook maar een keer op een hoofdweg te moeten rijden.

9 years ago - Inappropriato

Cate (olandese)

@ Patrick : We zullen eens een uitwisselingsproject doen => wij gaan in Limburg fietsen, en jij komt naar Oost-Vlaanderen 😊

9 years ago - Inappropriato

Agostinho (olandese)

Is een goed idee. Daar hou ik je aan. De Davitamon classic staat sowieso op het programma voor volgend jaar.

9 years ago - Inappropriato

Cate (olandese)

super ! wij zullen er ook zijn. En, enkele suggesties van toertochten voor ons om naar Limburg af te zakken?

9 years ago - Inappropriato

Agostinho (olandese)

@ Cate : Ik zal er eens over nadenken.

9 years ago - Inappropriato

piet.laureys (olandese)

fietsen in Oost Vlaanderen : dat is pas leuk.

9 years ago - Inappropriato

Aggiungi il tuo commento

Catena : la comunità ciclistica unica.

rimanete aggiornati

sponsor…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
Merida Q-Cycling
Birzman Q-Cycling
Merida Centurion
KBWB