Suivez  

Legendarische col wellicht geschrapt uit Tour de France

par vwellens le dimanche 21 juin 2015 13:46

De Tour de France eindigt op zondag 26 juli maar de dag ervoor staat nog een korte maar helse en legendarische rit op het programma. Althans, dat was het plan. Nu dreigt de legendarische Col du Galibier echter te verdwijnen uit het parcours. Een serieuze aderlating.

Op de voorlaatste dag staat de uiterst venijnige, korte bergrit van 110 km op het programma, met start in Modane en aankomst bovenop l’Alpe d’Huez en met onderweg de beklimming van de Télégraphe en de Col du Galibier.

Etappe 20 werd bij de voorstelling van de Tour in oktober nog met veel bravoure voorgesteld: twee legendarische cols op de voorlaatste dag zouden voor een terechte eindwinnaar zorgen. Maar hoogstwaarschijnlijk zal de organisatie nu een alternatief moeten zoeken voor de Galibier, met 2645 meter de hoogste berg van deze Tour, en dus ook de Télégraphe die in de aanloop van de Galibier wordt beklommen.

Probleem is de Chabron tunnel, op de D1091 tussen Grenoble en Briancon en gelegen op 30 kilometer van Alpe d’Huez. Die tunnel is momenteel gesloten wegens instortingsgevaar en volgens de krant L’Equipe en het Franse radiostation France Bleu zal dat euvel niet tijdig hersteld geraken. Aangezien er vanaf de Galibier geen andere route richting Alpe d’Huez mogelijk is, zal het parcours hoogstwaarschijnlijk moeten hertekend worden.

Cols als Croix de Fer of de Glandon zijn mogelijke uitwijkmogelijkheden. Zij worden al in etappe 18 en 19 beklommen maar zouden een valabel alternatief kunnen vormen voor de (gezamenlijke) beklimming van de Col du Telegraphe en de Galibier.

Het is nu nog wachten op een officieel bericht van ASO.

 

Bron: Het Nieuwsblad

|

Réactions

henk (néerlandais)

Benieuwd wanneer ze de knoop defintief gaan doorhakken.

il y a 8 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion