Suivez  

Ken je de verschillende koffiedranken?

par vjmguyt le mardi 7 juin 2022 22:44

Deze inhoud is gesponsord.

Het is een cliché, maar alleen omdat het waar is: fietsers houden van koffie! Er zijn oneindig veel koffiedranken, en het kan moeilijk zijn om alle soorten bij te houden. Deze gids kan je op weg helpen. Koffie is een wetenschap. De smaak van koffie hangt er van af waar de bonen vandaan komen, hoe ze gebrand worden, de manier waarop ze verbouwd worden, de kwaliteit van het water, hoe de koffie gebrouwen wordt en de gebruikte machine. Bovendien heeft de hoeveelheid melk en water die toegevoegd wordt een grote invloed op de intensiteit en de textuur van de koffie.

Espresso

Espresso is in veel opzichten de basis van de tegenwoordige koffiecultuur. In feite dient de sterke koffiedrank van slechts 25-30 ml als basis voor veel van de andere koffiedranken die we kennen, zoals cappuccino, cortado en caffè latte.  Bovendien is espresso een populaire keuze in cafés en koffiebars over de hele wereld, waar het als een klein shotje gedronken wordt. Maar ook als je niet in je favoriete fietscafé bent, kan je thuis genieten van een lekkere espresso: een must-have voor thuis in de voorraadkast zijn de Nespresso capsules.

Americano

Een americano is gebaseerd op een espresso shot, maar in tegenstelling tot de ristretto is de drank verdund met heet water om de koffie milder te maken. Het kopje is ook beduidend groter dan een espresso. Het bestaat uit 1/5 espresso en 4/5 water. De americano is een klassieker en een favoriet van velen. Een tip voor de zomer is om een ijsamericano te maken!

Caffè latte

De caffè latte is een van de populairste koffiedranken ooit. Iedereen kent het en de meeste mensen vinden het lekker. Het milde Italiaanse drankje bestaat uit 1/6 espresso en 5/6 gestoomde melk en wordt geserveerd in een groot glas. Als je geluk hebt, heeft je barista hem zelfs versierd met latte art, dat zijn afbeeldingen en patronen in de gestoomde melk.

Cappuccino

Latte of cappuccino? Het is een dilemma waar velen voor staan bij het kiezen van een koffiedrankje. De twee varianten lijken immers erg op elkaar. De cappuccino verschilt van de latte in de consistentie van de melk. Het melkschuim in cappuccino's heeft een andere en dikkere textuur. Ze worden ook op verschillende manieren opgediend. Cappuccino's worden meestal geserveerd in een grote kop en overgoten met cacaopoeder, terwijl een koffie latte in een hoog glas wordt geserveerd.

Cortado

Cortado is Spaans en betekent "ingekort".  De hoeveelheid melk die aan een cortado wordt toegevoegd is niet veel in vergelijking met andere koffiesoorten met melk. De melk is licht gestoomd en er is evenveel koffie als melk. Het wordt geserveerd in een espressokopje en de intensiteit kan vergeleken worden met een macchiato of een flat white.

Flat white

Een flat white is Australiës versie van koffie met melk en is sinds de jaren 1980 in de meeste koffiehuizen verkrijgbaar. Hij lijkt erg op de cortado, en als je geen barista of koffieliefhebber bent, weet je misschien het verschil niet.  Flat white is een espresso shot met fijn melkschuim erop. Het verschil is dat het melkschuim zowel heter als dikker is dan in een cortado, waardoor de Australische versie een andere textuur en consistentie heeft.

 

Mmmmm, heerlijk. Nu kan je er weer tegenaan voor enkele tientallen kilometers! 😛

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion