Suivez  

Fietsdodentocht 2015 (105+30km)

par ThijsVdB le lundi 17 août 2015 13:45

Een week na de prestatie heb ik wat tijd gevonden om terug te blikken op mijn eerste toertocht: de fietsdodentocht (georganiseerd door de DVV cyclingtour). Een heel aangename ervaring, zowel op de fiets als ernaast.

zaterdag 8 augustus: 
Ik begin wat na te denken hoe ik naar de start kan geraken. Een bagagerek voor de fiets heb ik niet en de koersfiets staat al weer even stil in de garage (sinds half juni niet meer gereden). Een snelle 'google maps' zoekopdracht geeft 20 km fietsen naar de start. Een schitterend plan ontrafelt zich in mijn hoofd: 'ik gebruik die 20 km om los te rijden zodat ik vanaf de start niet moet onderdoen mijn drie compagnons de route'. Wat opfrissing stuurvaardigheid is ook altijd makkelijker als je alleen rijdt.  Ik gooi ook nog snel wat suikers, havermout, gedroogd fruit samen en maak mijn favoriete energierepen met kandijsmaak. Nog niet helemaal gerustgesteld bel ik toch nog even een compagnon-de-route op voor het geval de rit naar huis niet meer zou lukken wegens overmoed. De bandjes worden opgepompt, de ketting gesmeerd. En ik kruip met een gerust gemoed in bed (of toch niet helemaal, het is toch even geleden dat ik heb gefietst, ...)

zondag 9 augustus, 8u45: 
We hebben afgesproken om te starten om half 10 (oftewel de late shift) en het een relax ritje te maken. Mijn plan om de 20km naar de start rustig af te leggen in 45 minuten valt letterlijk in het water wanneer ik nog eens goed naar het kaartje kijk voor de route. Ik merk dat ik ofwel een veerboot moet nemen, ofwel een beetje moet omrijden. Al wat laat vertrokken spring ik dus op de fiets om op mijn herinneringen van eerdere ritten in de omgeving de weg naar Bornem te vinden. Niet verwonderlijk kom ik dan ook iets te laat daar aan, met zo'n 30 kilometer op de teller.

Op het parcours van de Fietsdodentocht, 9u45: 
Na een vlotte inschrijving (de grote drukte was al de baan op), wat herstellingen aan mijn helm met tape en een gratis koffie springen we de fiets op. Het orginele plan om rustig te starten en ons wagonnetje aan te pikken bij een groep laten we onbewust varen. We halen groepje na groepje in en de benen draaien soepel. De twijfel van gisteren verdwijnt en wanneer de klimmetjes in de buurt van Ninove eraan komen splits ons groepje in twee en gaan Stefan en ik op zoek naar de bergprijs. Ook de organisatie vond dat een leuk idee, want boven aan het eerste echte klimmetje staat een niet aangegeven bevoorrading met drank. Na wat hydrateren springen we terug de fiets op en trekken we door naar de echte bevoorrading die halfweg het parcours ligt.

Op de terrasstoelen van de bevoorrading, 12u00
Op de terreinen van de lokale voetbalclub is een bevoorradingsdorp neergepoot. We ontdekken de rand-van-het-voetbalveld-parkeertechniek, doen een rondje langs de bevoorradingstafels en planten ons neer in enkele terrasstoelen. Ofwel het middaguur, ofwel de heerlijke honingwafels, notenrepen, appelsienen, koekjes, ... doen ons watertanden. Resultaat, een lange pauze met veel eten en tijd op bij te praten onder de compagnons-de-route.

Terug op de fiets, 12u45
Via lichtglooiende wegen rijden we terug richting Bornem. Vlak voor de top van een brug wordt ik afgetroefd door Stefan die op het laatste moment nog komt opzetten en op de volgende klim zet ik iets te hard aan en countert Johan nog vlot mijn aanval. Ik merk dat zo'n aanvalletjes zeer snel wat lichte verzuring in mijn benen teweeg brengen en ik zet dan maar de bolletjestrui uit mijn hoofd. Ik schakel iets terug en ga over naar een iets hogere trapfrequentie, wat goed blijkt te doen, onbewust komt ik steeds aan kop van ons groepje terecht.

Bij de Palm, 14u30
De tweede bevoorrading is opgesteld in de hallen van Palm op zo'n 20 km van de aankomst en doet zowel dienst voor onze tocht van 100 km als voor de 35 km lange familietocht. Door ons late vertrekuur komen we hier in volle piek te zitten van de familietocht. Enkele andere fietsers rondom ons kiezen om de bevoorrading links te laten liggen en rijden verder. Ons motto, om er een gezellige tocht van te maken primeert, en wij schuiven aan voor opnieuw wat fruit, koeken, maar vooral een fris pintje.

De laatste kilometers, 15u00 
Het paard ruikt de stal. Hoe dichter we bij Bornem komen, hoe vlotter de pedalen rondgaan. We merken dat we allemaal nog wat over hebben en dus trekken we het tempo wat de hoogte in en nemen we om beurten de kop. Op een kilometer van het einde moet ik Johan lossen. De kilometers zijn in de benen gekropen en ik merk dat ik niet genoeg kracht meer kan ontwikkelen om de 36km/h rond te blijven draaien. Bij het overschrijden van de streep zet ik mijn Strava activiteit af. Een nieuwe langste afstand gefietst, net geen 135km.

Kortom, een heel aangename ervaring, die eerste toertocht, dankzij een toporganisatie. Duidelijk routeaanduidingen en goede bevoorradingen, zelfs voor de late starters die we waren. Dat, gecombineerd met het goede gezelschap maakten het een topzondag. Voor herhaling vatbaar.

de route en mijn catena workout daarop kan je hier terugvinden: Fietsdodentocht 2015

|

Réactions

FredV (néerlandais)

Mooi verslagje, en niet slecht als je zo lang niet meer op de fiets gezeten hebt, was ook een ideaal fietsweertje dan.

il y a 8 ans - Inapproprié

ThijsVdB (néerlandais)

Inderdaad ideaal fietsweer, niet te te warm en pas de eerste lichte druppels wanneer we achteraf op het terras zaten.

il y a 8 ans - Inapproprié

Jan (néerlandais)

Staat dat recept ergens online? Ik heb nog altijd niet de ideale fietssnack gevonden. Ik zou ook graag zelf iets maken. Voorlopig is dit de favoriet: http://www.getmecooking.com/recipe/banana-bread-with-sultanas — maar dat is nogal zwaar.

EDIT: En inderdaad weer mooi gedaan. 😊

il y a 8 ans - Dernière mise-à-jour : il y a 8 ans - Inapproprié

ThijsVdB (néerlandais)

Het recept is een youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=jMJEIiWV3VQ Al moet ik toegeven dat het ook best zwaar is (gezien de hoeveelheid suikers). Dat bananenrecept ga ik ook eens testen denk ik.

il y a 8 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion