Suivez  

Inspanningstest

par Jan le vendredi 13 février 2015 23:46

Om redenen die ik zelf niet goed begrijp, vraag ik ook in 2015 een competitie­vergunning aan. Dat levert me geen extra's op, behalve extra kósten. Die zou ik kunnen recupereren als ik genoeg wedstrijdjes reed, maar dat gebeurt dus niet. :-)

De eerste keer dat ik zo'n vergunning aanvroeg, moest ik eerst een inspanningstest afleggen. Dát vond ik dan wel weer interessant, want dat levert cijfers en grafiekjes op die mijn Garmin niet kan bieden. Niet dat ik ook maar weet wat die cijfers allemaal betekenen, maar ondertussen ben ik toch maar mooi voor het derde jaar op rij die test gaan doen. De economie draaiende houden, he.

Bon, de onderzoekende sportarts (in het UZ Gent, www.sportgeneeskunde.be) stelde me eerst de gebruikelijke vragen ("Roker? Drinker? Hartlijder? Hardrijder?"), gooide me op de weegschaal (81 kg, goed dat mijn blaas leeg was), hield een latje tegen mijn rug (1m85, inclusief de eelt op mijn hielen) en liet me plaatsnemen op de testfiets. Zijn assistent hing me ondertussen vol met electroden voor het EKG, maar moest daar wel twee cirkeltjes uit mijn James Bondiaanse borstbeharing scheren. Proper.

De test zelf dan: beginnen bij een weerstand van 120 watt, en elke drie minuten 40 watt erbij. En ook 1 wat op mijn vinger, om het bloeden te stelpen. Bij de start en bij elke verhoging wordt er immers een staaltje genomen om het lactaatgehalte te meten. Gecertifieerd biomelkzuur, dat.

Na iets meer dan twintig minuten hield ik het voor bekeken: genoeg gezweet, en genoeg door een masker geademd. Zeg het eens, dokter. "Uitstekend gereden, maar ik ga u toch dit scheermesje meegeven, voor mocht ge uw benen willen scheren. Het is er een speciaal voor lange haren."

Ik heb mijn hints al subtieler geweten…

|

Réactions

derdeyn.pieter (anglais)

Jan, wat prijskaartje hangt hieraan vast? en is dat tegen terugbetalingstarief?

il y a 9 ans - Dernière mise-à-jour : il y a 9 ans - Inapproprié

Jan (néerlandais)

Pieter: ik weet het eerlijk gezegd niet meer… Het is de prijs van een doktersconsultatie (dus met terugbetaling), maar daar komt ook nog het inspanningstestgedeelte bij. Ik dacht alles samen iets van een € 150 voor eigen rekening.

Nu, er zijn er ook goedkopere. Volgend jaar ga ik misschien eens bij CvTA in Maldgem, het Centrum voor TrainingsAdvies. Daar is het € 125.

Of sla ik het gewoon eens over, natuurlijk. Het is niet verplicht om dat elk jaar te laten doen.

EDIT: Ik laat dan ook bij wijze van jaarlijkse checkup mijn bloed controleren. Dat zal ook wel doortellen.

il y a 9 ans - Dernière mise-à-jour : il y a 9 ans - Inapproprié

derdeyn.pieter (anglais)

thx... lijkt me namelijk super intressant kwestie alleen al om de polar deftig in te stellen, ipv met zo'n ingebouwde loop/stap test.

il y a 9 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion