Suivez  

Brooks Cambium C15 en C17

par Jan le vendredi 12 décembre 2014 00:40

Als jarenlange fan van de lederen Brooks-zadels was ik erg benieuwd toen ze vorig jaar met hun Cambium-reeks uitkwamen. Cambium, dat zijn rubberen zadels met (bio)katoen erover, dus iets totaal anders dan de klassieke B17.

De voordelen zouden betere weersbestendigheid en comfort vanaf de eerste kilometer zijn, in tegenstelling tot de leren zadels. Daarbij moet je immers opletten voor overdadige blootstelling aan regen. Bovendien moet je ze gedurende enkele honderden kilometers "inrijden" zodat ze naar jouw zitvlak gevormd worden. Nadelen aan de Cambium zouden er niet zijn, althans volgens de marketing.

Dat wou ik zelf wel eens proberen, dus had ik me direct een C17 besteld voor op mijn mountainbike. Ik had alvast enkele ideale proefritten in het vooruitzicht: de Togo Jungle Challenge, 700 km door de Afrikaanse jungle, over stoffige wegen, en door brede rivieren. En jawel, het zadel was inderdaad zeer goed. Niet te hard, niet te zacht, en waterbestendig. Geslaagde test!

Toen Brooks begin dit jaar aankondigde dat ze een smallere "koers"-variant van de C17 zouden uitbrengen, de C15, zochten ze ook mensen om die eerst te testen. Vanzelfsprekend heb ik toen niet getwijfeld, en tot mijn blijdschap kreeg ik te horen dat ik een testexemplaar mocht verwachten — een van de allereerste zadels uit de reeks. Cool.

Begin september heb ik het zadel ontvangen, en sindsdien staat het op mijn koersfiets. Qua gevoel is het volledig vergelijkbaar met de C17, dus dat is goed. Ook de kleur –antraciet– bekoort me. Alleen: ik heb nogal een breed achterwerk (en weiger het te wassen op 60 graden), en ik merkte dat ik me toch beter voelde bij het bredere Brooks-broertje. Dat ziet er minder snel uit dan de C15, maar comfort is voor mij nog altijd belangrijker dan looks.

Nu het winterseizoen er aankomt, heb ik de koersfiets ingeruild voor de trekfiets (met Brooks B17) en de mountainbike. In de lente koop ik me een nieuwe C17 voor op de koersfiets. Misschien kan ik dan wel iemand een plezier doen met mijn huidige C15 — maar hij/zij mag dan geen weight weenie zijn, natuurlijk. Ik ken mensen voor wie 415 gram een "zadel of twee" te zwaar is. Ze doen maar; daar zit ik niet mee in. :-)

Algemene conclusie: C15 en C17 zijn allebei prima zadels voor kilometervreters, en de keuze hangt puur af van de breedte van je zitvlak. Absolute aanraders!

|

Réactions

slakke (néerlandais)

hoi jan. moet je die zadels ook insmeren met was? weet je of ze geschikt zijn voor gran fondos ( lange ritten ) ?
bedankt

il y a 5 ans - Inapproprié

Jan (néerlandais)

Dag slakke, de zadels zijn klaar om zo te gebruiken, en hoeven ook geen was om ze "in te rijden" of te beschermen tegen de elementen.

Ik heb zelf nog nooit een Gran Fondo gereden, en de langste rit met de C15 was zo'n 120 km. Geen klachten toen, behalve van de breedte.

il y a 5 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion