Suivez  

Vietnam, dag 07: Berggeiten op golvende heuvels

par Jan le lundi 15 avril 2019 12:40

Donderdag 4 april 2019: Hàm Yên – Sơn Dương

Het hoofddoel voor vandaag is de QL2 vermijden. Daar hebben we gisteren twee kilometer op gereden, en dat was meer dan genoeg. Veel zwaar en snel verkeer: niet ons kopje trà. Dat is Vietnamees voor thee, inderdaad. Spreek uit: tsja, want de “r” in het Vietnamese alfabet is niet zoals de “r” in onze spreektaal. Woorden proberen uit te spreken op basis van de schrijfwijze is een groot zjisico.

De route die ik heb uitgestippeld en die nationale weg vermijdt, is erg rustig. Zo rustig dat we bijwijlen op onbegrijpend gelach van de lokale mensen worden onthaald. Laat ons maar aannemen dat het niet uitlachen is, maar een uiting van meewarig onbegrip. Dat is een nadeel van geen Google Street View te hebben: sommige wegen zijn niet meer dan modderwegeltjes. Oeps. Maar nogmaals: doel bereikt, groot verkeer is hier niet. Niet dat de tweede “Liselotte en de slang”-slang van deze reis daarmee getroost is, want ook klein verkeer bleek dodelijk dit uitgesiste serpent. Wel een zeer gemakkelijk model om mee te werken, en dat terwijl iedereen zegt dat baby’s en andere dieren een nachtmerrie zijn voor fotografen.

Wanneer we na enkele uren de stad Tuyên Quang binnenrijden, is het contrast groot. Opnieuw (overdreven) grote meervaksbanen, veel meer drukte, en zelfs échte hotels. Een pleisterplaats met alle voorzieningen, zowaar. Alleen is dit niet onze eindbestemming voor vandaag. Wel goed genoeg om even te stoppen voor een suikerrietsap met zicht op een monument ter nagedachtenis van Ho Chi Minh en diens koene kameraden. Ook wij zetten nog even dapper voort: het is nog zo’n 15 glooiende kilometers fietsen tot onze halte in Sơn Dương. En nu snappen jullie natúúrlijk ook de titel van dit blogbericht.

(Nee? Nog niet? Oké dan: “sơn dương” is niet enkel de naam van deze stad, maar betekent ook “berggeit”. Alsof dat nog niet hi-la-risch genoeg is: fietsbroeken bevatten een zeemvel, en zeem was oorspronkelijk een zacht leer dat van de huid van berggeiten werd gemaakt. Als lachen het beste medicijn is, dan gaan we nu zeker een decennium zonder ziekte tegemoet!)

Routedetails voor de geïnteresseerden

Zoals gezegd: de QL2 vermijden zonder kilometers om te rijden leidt ons soms langs paadjes die in vochtigere tijden eerder glijbanen zouden zijn, maar de route is prima. Na Tuyên Quang volgen we de QL37, en die valt mee van drukte. In Sơn Dương is er een groot hotel van de UBND (de Ủy Ban Nhân Dân, maar hierover krijgen jullie geen vraag op het examen) oftewel het volkscomité, oftewel de lokale administratie van De Partij. (Als er maar één partij is toegelaten, maakt dat de verkiezingen wel een stuk eenvoudiger.) Daar was echter een groot feest bezig, en de kamers waren even troosteloos als de gemiddelde nhà nghỉ, dus bedankten we voor de thee die we er hadden gekregen, en gingen door naar een van de andere overnachtingsplaatsen. Er zijn er minstens 5 in deze stad, maar verwacht er dus niet veel van. Als de nood aan comfort hoog is, hou je beter halt in Tuyên Quang.

|

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion