Suivez  

Elias' Ride: het is niet de lengte die telt, maar de zwaarte

par Jan le mardi 30 août 2016 21:53

Zonder pocherig te willen doen, meen ik te mogen beweren dat ik al heel wat zware ritten bijeen gefietst heb, op allerlei verschillende fietsen, in diverse landen en met uiteenlopende reliëfs. Maar de allerzwaarste rit die ik ooit gereden heb, was die van vandaag, op mijn allerlichtste fiets, in ons aller België, op slechts 50 km van het huis waar ik mijn jonge jaren gesleten heb.

Die rit, beste vrienden, is de Elias’ Ride. Ik laat Elias Van Hoeydonck, de uitdenker en naamgever van dit pareltje, zelf aan het woord:

Elias’ Ride is een zware onroad Ardennenrit, […] gekenmerkt door het vele klimwerk, en gaat vaak over de kleinste onbekende en rustige Ardeense wegjes. Over 234 km overwin je niet minder dan 6.200 hoogtemeter.

Dat is een goede samenvatting, E. Deze monstermarathon is niet intimiderend door zijn lengte (234 km is voor een getrainde fietser te doen), maar wel door de opeenvolging van belachelijk zware klimmen. In een straal van enkele tientallen kilometers rond Spa heeft deze levende stratenatlas 34 klimmen aan mekaar geregen. Tenminste, dat zegt hij zelf. In werkelijkheid zijn er ook stukken bij die hij niet als klim beschouwt, maar die mij in Gent zouden doen denken: “Hehe, dat was weer een mooie klimtraining!”

Tussen die klimmen zitten enkele bekende kleppers als de Stockeu (in de “Elias extended 12 inch edit”), La Redoute (vlak voor het einde, zo lief) en Ferme Libert (die extra ferm doorweegt in deze rit), maar de echte schoonheid zit in de onbekende en onterecht onbeminde muren. De steilste, Sur le Thier, is een weg waar je normaal niet zou komen, en de 26% maximumstijging doet je denken dat dat niet eens zo dom is. Gelukkig duurt hij niet zo lang. De Rue des Hézalles in Trois-Ponts moet daar qua stijgingspercentage amper voor onderdoen, maar is wel aanzienlijk langer. Au! Wie nog bruist van energie, kan op de Chemin des Moutons in Spa misschien schaapjes tellen terwijl de ketting kraakt op de kleinste tandwielen. Soit, te veel om op te noemen (of ben ik gewoon te moe?).

Ik reed deze rit samen met klimkoning Johan van Twenty10 BC/van TwanteLut Fastré. Bedankt, Johan: het was –euh– een specialleke. Niet voor elke dag, dat is duidelijk.

Wie zelf zin heeft in deze uitputtingsslag, maar het (net als ons) niet ziet zitten om direct voor de volledige versie te gaan: goed nieuws! Elias heeft twee lussen gemaakt van ongeveer 120 km, met “slechts” 3200 hoogtemeters elk — ideaal om al eens alle klimmen te verkennen alvorens de volledige versie te rijden. En 120 km, dat is toch gepiept op vier uurtjes, he? ;-)

Alle info en de downloadbare routes vind je op de site van de Elias’ Ride. Laat hier zeker een commentaar na als je hem (noord, zuid of volledig) hebt gedaan. Ik beloof dat ik tegen dan weer wakker genoeg ben om het te lezen!

|

Réactions

Johan S (néerlandais)

Inderdaad, dit Ardennenritje moet niet onderdoen voor een stevige Alpenrit!
Weeral wat om te schrappen op de Bucket-list 😊

il y a 4 ans - Inapproprié

Jan (néerlandais)

Uit te spreken als "bouquet list": https://www.youtube.com/watch?v=JMLXZySHt54

il y a 4 ans - Inapproprié

Cate (néerlandais)

met knipoog naar "keeping up appearances" 😉
Wat was me dat zeg ..., en dat allemaal in je achtertuin ...

il y a 4 ans - Inapproprié

Agostinho (néerlandais)

Die moet ik onthouden. Die rit bedoel ik, al is die alliteratie van Jan ook een goeie. (Zoals steeds). 😊

il y a 4 ans - Dernière mise-à-jour : il y a 4 ans - Inapproprié

herbasti17 (néerlandais)

Ja Jan bij zo'n rit zou Hyacinth haar serieus laten duwen door haar Richard, amai !!!!!!!! ferm gereden.

il y a 4 ans - Inapproprié

Kristine (néerlandais)

Mooi verslag en knappe prestatie!

il y a 4 ans - Inapproprié

Jan (néerlandais)

Dank aan allen. Ik ben ondertussen /bijna/ weer wakker. 😊

il y a 4 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion