Suivez  

3000 meter omhoog met de trap

par Jan le vendredi 6 mai 2016 12:00

En toch was het maar één verdieping. Ik ben woensdag namelijk in een hoogtekamer gaan fietsen, en dat voor een wetenschappelijk experiment. Ik doe mee aan een studie naar de invloed van cacaoflavanolen op de prestaties van goed getrainde atleten en blijkbaar ook goed behaarde toeristen.

Lieselot Decroix, zelf aan haar laatste jaar als toprenster bezig bij Lotto-Soudal, belichaamt het oude ideaal van "mens sana in corpore sano" ("nen gezongde mensch in gezond koper", denk ik) en is aan een doctoraatsstudie bezig aan het VUB. Zij werkt in het BLITS, het Brussels Laboratorium voor Inspanning en TopSport. Kijk op ResearchGate voor haar publicaties. Complexe dingen.

Gelukkig wordt er van mij geen hersenarbeid verwacht: het enige dat ik moet doen, is op een hometrainer rijden. De vorige keer was het 20 minuten "tijdrit op zeeniveau", en dat ging prima: om de minuut mocht de weerstand (het te trappen wattage) omhoog. Deze keer is het weer 20 minuten, maar dan op een gesimuleerde hoogte van 3000 m. Al van bij de eerste omwentelingen merk ik dat het veel moeilijker gaat. Het gebrek aan zuurstof doet me meteen pijn, en ik laat de weerstand niet de hoogte in gaan.

Wanneer de tijdrit er opzit, ben ik erg blij. Ik zou zeggen: haal ik opgelucht adem, maar dat lukt niet zo goed. Echt indrukwekkend, dat effect van die gesimuleerde hoogte. Hiep, hiep, hypoxie! Wil er iemand sponsoren om bij mij thuis ook zo'n kamertje te laten bouwen? Zo duur kan dat toch niet zijn, he? 😉

Oh, en die cacao? Valt dat even tegen: ik mag twee maanden lang geen chocolade eten…

Meer info over de hoogtekamer: VUB opent hoogtekamers: ‘Nuttig voor alle sporters’ | BRUZZ

|

Réactions

herbasti17 (néerlandais)

Amai Jan, dat moet tof en interessant zijn om aan zo'n onderzoek te kunnen en mogen meewerken. Twee maand zonder chocolade, dat zou voor mij pas echt een probleem zijn.

il y a 7 ans - Inapproprié

Agostinho (néerlandais)

Je had van tevoren een kuur met rode bietensap moeten volgen. Ideaal om op grote hoogte te rijden.

il y a 7 ans - Inapproprié

Cate (néerlandais)

heu ... tja, een hoogtestage vooraf misschien? iets zinnigers kan ik niet onmiddellijk bedenken ...
Wat een experimenten tegenwoordig zeg 😉!

il y a 7 ans - Inapproprié

Charles DELHAYE (néerlandais)

Inderdaad zoals Patrick al zei;heb het verleden jaar geprobeerd en .....kan misschien tussen de oren zitten,alhoewel,maar heb ik me zeker ni slecht gevoeld!

il y a 7 ans - Inapproprié

Ajoutez commentaire

Catena : the one stop cycling community

rester au courant

Partenaires…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion