Seguir  

D41, zondag 31 mei: Shkodër – Ostros – Godinje (70 km)

por Jan el domingo 7 junio 2015 11:05

Vandaag is de tweede halve dag van ons blitzbezoek aan Albanië. (Quizliefhebbers, snel: wat is ook alweer de naam van Albanië in het Albanees?) Eigenlijk staat er hier voor ons niets meer op het programma, behalve terug naar de grens rijden. Allez hoppa.

Het échte werk van vandaag ligt volledig in Montenegro. Vandaag rijden we naar het meer van Shkodër, dat zijn naam heeft gekregen van de Albanese stad waar we overnacht hebben. Dat enorme meer (380 tot 540 km² groot, afhankelijk van de tijd van het jaar) maakte ooit deel uit van de Middellandse Zee, maar wordt daar nu van gescheiden door een indrukwekkend gebergte. Daar mogen wij vandaag dus overheen.

We komen weer heel wat roadkill tegen vandaag: naast de gebruikelijke slangen en hagedissen vinden we ook een geit (stinken!) en een nog levende schildpad. Die hebben we netjes de kant ingejaagd, want hoewel dit geen drukke weg is, is hij toch niet veilig voor onze schild(en)vriend.

Het is zwoegen naar boven. Met temperaturen tot 37 °C in de zon, zou zelfs een verkeersheuvel een eindeloze klim lijken — laat staan een rit met zo'n 1200 hoogtemeters. Goed dat we boven sigaretten aangeboden krijgen van een Montenegrijn. Die weet tenminste wat amechtige fietsers nodig hebben. Mijn tegenaanbod van koekjes sloeg hij op zijn beurt af.

Via het onovertroffen booking.com hebben we zelfs in deze uithoek (met alle respect) een overnachtingsplaats gevonden. Het enige probleem is dat adressen hier niet echt gebruikt worden, en dat er ook nergens naambordjes hangen. De verhuurder van de kamer raadde ons aan in het dorp te vragen naar Pavle en Danica, wat we dan ook doen. Alleen: de vrouw aan wie het vragen, beweert dat we al aan het juiste adres zijn, en troont ons mee naar een kamer in haar huis. Wanneer blijkt dat ze niets weet van de e-mails die we uitgewisseld hadden (onder andere over avondeten), valt ze echter door de mand. Bikkelharde concurrentiestrijd daar in de Balkan, en wij zitten ongewild op de eerste rij. Gelukkig komt alles nog goed, en kunnen we na enig zoeken en wachten (en douchen) alsnog onze vermoeide leden naar de eettafel bij oma en opa slepen.

Het eten daar is ronduit lekker, net als de huisgemaakte muntlimonade. De huisgestookte kiwilikeur is naar verluidt net iets minder heerlijk. Of zoals Liselotte het na een halve slok verwoordt: "amai, dit is gewoon pure alcohol!" — waarna ze spontaan op de tafel begint te dansen.

|

Reacciones

Cate (neerlandés)

Hoeveel km heb je ondertussen al achter de kiezen ?

hace 8 años - Inapropiado

Jan (neerlandés)

Geen idee, eigenlijk. Ik moet al die activiteiten nog toevoegen… Maar de hoogtemeters kloppen totaal niet, en dat vind ik heel jammer. Misschien dat daar nog wat aan te doen is.

UPDATE: Zo'n 2400 kilometer. Niet onaardig.

hace 8 años - Last edit: hace 8 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion