Seguir  

D23–25, woensdag 13 mei t.e.m. vrijdag 15 mei: Malta en Gozo

por Jan el martes 19 mayo 2015 21:12

"Ik rij hier geen meter meer zonder eerst op voorhand de kleine wegen te hebben opgezocht!" Ik was een beetje kwaad na de rit van de ferry naar het hotel op Malta. Het verkeer is hier namelijk ronduit verschrikkelijk: veel te veel auto's bestuurd door razende chauffeurs (in beide betekenissen van het woord) die je het liefst van al van de weg zouden rijden. Jammer voor hen/gelukkig voor ons is "vehicular manslaughter" nog altijd strafbaar.

Niet alleen zijn er veel te veel auto's, ze stinken ook nog eens verschrikkelijk. Malta is nog niet zo lang lid van de EU, en de uitlaatfilterwetgeving lijkt hier toch niet op die van thuis. In combinatie met de hitte en de zuurstof-vereisende steile klimmen op veeelal slecht wegdek is dat dus niet aangenaam fietsen. En dan zwijg ik nog over die enorme hoeveelheid spookrijders: bijna iedereen rijdt hier links!

Maar goed, Malta heeft zeker ook zijn pluspunten. Het land heeft een enorm rijke geschiedenis, en dat zie je al heel goed in de hoofdstad Valletta. Op minder dan een vierkante kilometer vind je meer dan 300 historische monumenten. Onder het bestuur van de hospitaalridders van de Orde van Malta werd Valletta gebouwd als nieuwe hoofdstad vol pracht en praal, met het oog op toeristische inkomsten enkele eeuwen later.

Op donderdag gaan we van Malta-het-eiland naar het andere grote deel van Malta-het-land, Gozo. Dat is veel rustiger, en dus aangenamer. Het wegdek is er wel slechter, maar dat weegt niet op tegen het betere verkeer. Ook als je niet met de fiets op vakantie bent, kan ik je alleen maar aanbevelen om een dagje Gozo te plannen, weg van de hectiek. Wij zijn naar Gozo gegaan met een georganiseerd boottochtje, en kwamen terug met de ferry. Allebei prima betaalbaar.

Terug op Malta-het-eiland fietsen we nog langs Mdina, de oude hoofdstad. Die sprak ons aan omdat ze ook wel "the silent city" genoemd wordt, dankzij haar autoluwe karakter. Het liep er dan ook vol met toeristen, maar zonder overweldigend druk te zijn. Ik vermoed dat dat in het hoogseizoen wel anders is. Hoe dan ook, een autoluw stuk is een goede afsluiter voor dit autogekke land. Het klinkt vreemd, maar wij kijken alweer uit naar het verkeer van Sicilië.

|

Reacciones

Jan (neerlandés)

En wat lezen we nu in de krant: volgens de fietsbarometer van de Europese Federatie van Fietsers: "De laatste plaats is weggelegd voor Roemenië. Bij de vorige editie was dat Malta.": http://www.standaard.be/cnt/dmf20150518_01686668

Go Malta!

hace 7 años - Last edit: hace 7 años - Inapropiado

Agostinho (neerlandés)

Als je van de grote weg wil wegblijven: route plannen via http://www.routeyou.com/nl/route/planner/0/outdoorrouteplanner en links bij routering kiezen voor " Recreatief- mooiste". Toppie

hace 7 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion