Seguir  

D07, maandag 27 april: Santa Teresa Gallura – Porto Pozzo – Tempio Pausania, + Monte Limbara (73 + 23 km)

por Jan el miércoles 29 abril 2015 22:51

De toeristische dienst van Sardinië heeft een uitstekende brochure voor fietsvakanties. Daarin staan vijf lussen met dagritten van 70 tot 120 km, met verschillende moeilijkheidsgraden. Daar maken we dan ook handig gebruik van, en vandaag beginnen we met een rit die het label "demanding" meekrijgt. Of nee: we beginnen met een ommetje van 10 km, met niet meer dan een beschuitje als ontbijt, naar Capo Testa. Ik dénk dat het er best mooi is, maar er hing nogal veel ochtendnevel. Het lijkt wel alsof hier een groot wateroppervlak in de buurt is.

De route van vandaag leidt ons via rustige wegen naar Tempio Pausania (bekend van deze hit, als ik het goed heb). De wegen zijn wel rustig, maar de hemel ziet er maar dreigend uit. Volgens de weerberichten gaan we vandaag gegarandeerd prijs hebben: 100% kans op regen. Als bij wonder zitten we net te lunchen wanneer de eerste bui losbarst. Nog mooier is dat wij net klaar zijn wanneer de bui dat ook is.

Wanneer we weer vertrekken, ziet de wereld er meer verzadigd uit: de bladeren zijn groener, het asfalt zwarter, en de lucht blauwer. Tenminste: de opklaringen zijn blauw, want er hangen nog wel wat wolken. Zo gaat het de rest van de namiddag. Het blijft wel droog, maar de wind komt opzetten. Een tussenstop in een gelateria in het somber aandoende Tempio brengt nieuwe energie.

Even buiten Tempio Pausani ligt ons hotel. Als we de steile oprit oprijden, beginnen er weer druppen te vallen. Iets later barst het onweer los, terwijl we zitten te eten. Op basis van dit voorval en dat van deze middag kunnen we dus alleen maar besluiten dat eten tot regen leidt.

We verblijven in Hotel Limbara, genoemd naar de Monte Limbara. De doodlopende weg naar de top (10,4 km, 7% gemiddeld, 2x 3,5 km à 9%) is de hoogste berijdbare weg op Sardinië, en die wil ik natuurlijk wel beklimmen. Het weer is nog altijd hoogst onzeker, maar ik neem extra kleren en een regenjas mee, trek de arm- en beenstukken aan, en begin. Enkele kilometers voor het einde begint het helaas weer te regenen, en die beperkt het zicht tot zo'n meter of tien. Helaas dus ook geen mooie foto's van vergezichten vanop de top.

Ook geen foto's van een plakkaat met de hoogte boven zeeniveau, want dat was er niet. Boven op de top is een militaire basis. Nochtans geen soldaten gezien. Op drie automobilisten na zelfs niemand op de hele klim — waarschijnlijk was de lokale bevolking slim genoeg om met een overduidelijk onweer in aantocht binnen te blijven. Boven vertrok ik in 4 graden en in de regen, en toen ik weer onder was, trok de hemel open en was het een tropische 7 graden. Al bij al een geslaagd uitstapje.

|

Reacciones

Johan S (neerlandés)

4° ... Ideaal fietsweer voor u dus!

hace 6 años - Inapropiado

Jan (neerlandés)

Ik was bijna gaan denken dat het tijd werd voor een extra laagje.

hace 6 años - Inapropiado

Cate (neerlandés)

Springtime in Sardinië 😊. En is er ook geen Belgische provincie naar de Monte Limbara genoemd?

hace 6 años - Inapropiado

Heerser (neerlandés)

Knappe foto's Jan, jij bent een echte avonturier.

hace 6 años - Inapropiado

Jan (neerlandés)

Cate: die springtime voelt ondertussen als summertime aan, maar een combinatie van vermoeidheid en beperkte Internettoegang zorgt voor een blogachterstand. En wat die provincie betreft: ik denk dat je hem verwart met Monte Limbrabant.

Heerser: bedankt! Het is natuurlijk vooral aan Die Van Ons te danken dat we hier zitten: voor mij moest trouwen niet per se, maar zij vond het een ideaal excuus voor een lange reis. 😊

hace 6 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion