Seguir  

Lobios – Pitões – Montalegre

por Jan el domingo 3 agosto 2014 22:34

We beginnen de dag in Spanje en beëindigen hem in Portugal, en tussendoor overwinnen we nog heel wat hoogtemeters én een uur tijdverschil. Dat belooft jetlag en hoogteziekte! :-)

Voor we vertrekken, willen we nog even in het warmwaterbad gaan zitten, maar net vandaag zijn ze het aan schoonmaken met de hogedrukreiniger. Dat mocht ook wel, want er zaten nogal wat algen in. Indrukwekkende mengeling van damp van de warmwaterbron en van de Kärcher. Telt dat ook als natuurpracht?

Na Lobios begint een gestage maar lange tocht omhoog. Om wat extra hoogtemeters te maken, duiken we onderweg nog naar beneden, naar het stuwmeer van Muíños. Dat is de moeite van de omweg waard: heel groot meer, veel waterrecreatie (er lijkt een schooluitstap bezig) en een niet onaardige lunch. Tip voor wie wildkampeert: de douches lijken hier vrij toegankelijk.

Terug richting Portugal nemen we een zijweg en komen door onooglijke dorpjes als A Abelleira, Taboadela en A Pousa. (Wees gerust: dit komt niet terug op het examen.) Mooi, rustig, maar ook bijzonder steil. Hoe kleiner de wegen, hoe groter de stijgingspercentages.

We rijden Portugal terug binnen via het dorpje Tourém, en onmiddellijk valt op hoeveel slechter het wegdek is. Spanje steekt duidelijk meer geld in de infrastructuur. Geen grote ramp, want alles blijft berijdbaar met de kleine Brompton-wielen. De kasseien voelen niet comfortabel aan, maar die hebben we thuis in Gent ook, natuurlijk.

Vanuit Tourém kruipen we naar het hoogste punt van deze reis. Moeizaam, maar toch genietbaar. Rustig, alweer: een auto of twee per uur. We maken nog een omweg via Pitões das Junias, naar verluidt een van de meest authentieke dorpen in Portugal. Afgelegen, maar wij vonden het niet meteen zo anders dan de andere dorpjes. Het lokale drankhuis had wel diverse levenswijsheden aan de muur hangen. "Drink je om te vergeten, betaal dan alvorens te drinken", dat genre.

We zetten verder naar de eindbestemming: Montalegre, Portugees voor "blije berg". En hoe! De allerlaatste meters naar ons hotel (vier sterren, voormalige gevangenis, spotprijs in vergelijking met thuis) lopen op tot 20%. Blij dat we boven waren, vooral.

Oh, en een viergangenmenu voor tien euro als avondeten: belachelijk goedkoop, maar zeer op prijs gesteld. :-)

|

Reacciones

Cate (neerlandés)

Dit doet je echt zin krijgen om eens met de fiets door Portugal te trekken, maar eerst nog even oefenen op de Meulesteedse kasseien 😊

hace 7 años - Inapropiado

Agostinho (neerlandés)

Mooie foto's. Portugal zoals ik het mij ook herinner. (uit een vorig leven 😉 )

hace 7 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion