Seguir  

Snelheidsremmers/ribbelstroken tegen het Scheldepeloton

por Jan el domingo 14 julio 2013 23:53

Er was de voorbije week wat heisa over de plots aangelegde snelheidsremmers langs de Schelde, tussen Zwijnaarde en Eine (Oudenaarde). Een genuanceerde mening vond ik niet gauw, dus ben ik vandaag eens zelf gaan kijken.

(Voor wie een genuanceerde mening zoekt, zijn er natuurlijk altijd de lezerscommentaren van Het Laatste Nieuws, voorvechters van de welbespraaktheid — iets droger en zonder commentaren staat het ook op De Standaard — ik wacht hier wel even terwijl ge het daar leest. Of direct bij de bron, natuurlijk: Waterwegen en Zeekanaal nv.)

Ik had gelezen dat het om levensgevaarlijke drempels ging, dat ze inderdaad het peloton zouden afremmen, maar dat er zeker ongelukken van zouden komen. Ah? Het enige dat ik vandaag gezien heb, zijn perfect aangelegde ribbels die zo laag zijn dat ze eigenlijk voelen als een mini-kasseistrook van 10 meter.

Snelheidsremmers? Hoegenaamd niet. Aan 30 km/u (de maximumsnelheid op zo'n jaagpad) heb je er amper een seconde "last van". Bij wijze van test heb ik ze allemaal uitgeprobeerd (een tiental, dacht ik), soms met de handen stevig aan het stuur, soms rechtop zittend "zonder handen", en soms met de handen los rond het stuur, zoals bij kasseistroken. Allemaal geen probleem.

Voor wie het helaas wél een probleem is: de vele recreatieve fietsers met fietskarren. Die gaan immers vrij traag, waardoor elke ribbel voelbaar is. Omdat de karren te breed zijn, kunnen ze ook niet op het niet-beribbelde stukje links en rechts van elke strook rijden.

Mijn conclusie: veel ongegrond geroep en getier van misnoegde medewielertoeristen over veel nutteloos werk van een radeloze wegbeheerder, waarvan de gewone gebruiker de dupe is.

|

Reacciones

Jan (neerlandés)

Update: "Nieuwe petitie tegen 'pestribbels' na zware valpartij - De Standaard": http://www.standaard.be/cnt/dmf20140429_061

hace 9 años - Inapropiado

Cate (neerlandés)

En Jan, blijf jij als "ervaringsdeskundige :-)" bij je eerste mening? Het zijn (naast de fietskarrijders) vooral de pelotonrijders die er last van hebben. En (in groep) ernaast rijden is blijkbaar ook geen optie ...

hace 9 años - Inapropiado

Jan (neerlandés)

In het geval van het ongeluk lijkt het me –afgaande op de informatie in het artikel– dat de renners in kwestie de schuldigen waren. Ze hadden gewoon over de ribbels moeten rijden, of op voorhand vertragen om ze langs *rechts* voorbij te rijden.

Ik blijf erbij dat die dingen geen noemenswaardige hindernis vormen, maar ook dat ze hun doel niet bereiken en enkel de "gewone" fietser hinderen.

hace 9 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion