Seguir  

Scan05: Den Store Styrkeprøven, alias Trondheim – Oslo (543 km)

por Jan el sábado 24 junio 2017 17:46

Zaterdag 17 juni 2017 en zondag 18 juni 2017 (rustdag)

Mijn vertrek is om 07:40, en het ontbijt in ons hotel is pas vanaf 07:30. Ja, dat is dus op voorhand verloren, he. Ik kan beter direct de vlieger naar huis nemen. Niet getalmd en richting Oslo, want naar het schijnt is daar een internationale luchthaven.

De start is een low-key bedoening, maar dat vind ik niet zo erg. In mijn stargroepje zitten er vijf Londenaars (waaronder een Amerikaan en een Ier, met een mooi accent) en een Duitser die voor de tweede keer deelneemt. Samen vormen we een mooi groepje dat een aardig tempo aanhoudt. Eigenlijk net iets te snel voor mij in mijn huidige "configuratie", maar ideaal om de gemiddelde snelheid (en dus de marge voor later) te verhogen.

De Styrkeprøven komt hierop neer: vanuit Trondheim gaat het eerst 50 km vals plat omhoog, dan 110 km ietsje steiler omhoog, vervolgens een plateau van zo'n 20 kilometer, en dan na 15 kilometer bergaf nog 345 km "uitbollen" tot in Oslo. Op al die stukken zijn er natuurlijk ook af en toe wat piekjes om de spanning in de benen te houden. Wanneer het klimgedeelte begint, stap ik uit het treintje en ga solo verder. Op dat moment denk ik dat het allemaal wel zal lukken: lang bergop rijden kan ik wel, lang tegen de wind in stoempen op dat hoogplateau kan ik wel, en bergaf rijden, dat kan iedereen. Komt goed.

De tijd vliegt verbazingwekkend snel voorbij, en ik voel me prima. Het goede weer (geen echte regen gedurende de hele rit!) is daar natuurlijk enorm goed voor. Ik stop met veel plezier (en tijd) aan elke bevoorrading, en geniet er van de uitgebreide keuze. Aan elke stop is er wel een andere soep te proeven. De abrikozensoep met appel vond ik apart maar lekker. De beroemde rabarbersoep was helaas al op — ik vermoed dat de eerder vermelde Stijn daar voor iets tussen zit.

Soit, lange rit kort: het gaat allemaal prima, geen noemenswaardige fysieke of mentale dip (wel een koffie gedronken om 22:00 — misschien al de derde dit jaar!), en na een in mijn ogen belachelijk snelle tocht met enkele spontane uitstapjes naar toeristische bezienswaardigheden, sta ik om half vijf 's ochtends in Oslo, met een Liselotte die me per se wou opwachten. Waarvoor dank.

En is de Styrkeprøven nu een aanrader? Wel, het landschap in andere stukken van Noorwegen (zie onze eerdere blogberichten) is stukken indrukwekkender en uitdagender, maar het blijft natuurlijk wel een kanjer van een rit die genoeg indrukken nalaat. Het is niet het reliëf maar de afstand die deze tocht tot een krachtproef (de letterlijke betekenis van Styrkeprøven) maakt. En dan vooral mentaal, want mits voldoende voedsel is het gewoon een kwestie van het moraal hoog te houden. Oh, en nog een gouden tip: breng naast een goed humeur ook het goede weer mee. :-)

|

Reacciones

danny.vergucht (neerlandés)

Ik ben al moe van 180 km, meer dan 500 km fietsen is toch een grote krachttoer.

hace 3 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion