Seguir  

Rit naar het Lac d'Agly

por Agostinho el jueves 16 julio 2015 19:59

Rit naar het Lac d’Agly.

Na een stevig ontbijt rij ik richting Axat. Zoals elke rit is het ook vanaf dit punt onmiddellijk vals plat bergop. Bij het buitenrijden van het dorpje ga ik links de “col de Jau” op en  gaat het langzaam naar 5 en 6%. Het is nog vrij vroeg en de temperaturen zijn nog draaglijk. Vanaf Sainte Colombe sur Guette wordt het almaar steiler en noteren we 7 à 9 % over een aantal km. Vanaf het tunneltje, wanneer het even vlakker lijkt te worden begint het pas echt en kijk ik tegen een muur van 10 /12% aan. Dit duurt gelukkig niet al te lang want het is op korte tijd al vrij warm geworden en na een paar km “vlakt “ het terug af naar 6/7%.  Tijdens de hele klim hoor ik het geklater van het bergriviertje en het gefluit van tientallen vogels. In net geen 2 uur heb ik de top bereikt en is het tijd voor een eerste rav.  De zon schijnt ondertussen volop en ondanks dat moet ik na een km afdaling toch mijn windjack aantrekken. Het wordt nu snel warmer en een aantal km verder en een paar honderd meter lager moet het toch weer uit.  De weg bestaat grotendeels uit grof asfalt, dat ook nog eens in niet al te beste staat is. Vanaf Molitg les Bains wordt de weg beter en breder en kan het ook wat sneller. Net voor Catllar draait het links op naar de “col de Roque Jalère”. Wat zich in eerste instantie aankondigde als een “makkie” veranderd al zeer snel in een “Highway to hell”, vooral wat de warmte betreft. 11 Km.  afzien als de beesten in een bakoven met niet de minste beschutting, onder een loden zon en percentages tussen 5 en 9 %. De max gemeten temperatuur (in de zon) bedraagt net geen 45°. Nooit voelde ik mij zo alleen op de wereld. Op de hele klim, en tijdens de afdaling naar Sournia kom ik over een afstand van 20 km. geen mens tegen. Het is wachten op elk zuchtje wind voor wat afkoeling. De wind… die ik de laatste maanden zo verfoeid en verguisd heb blijkt ineens een toevallige en welgekomen bondgenoot. In Het enige café van Sournia gaan 2 grote cola’s er vlot binnen. De drinkbussen worden weer gevuld en het isotone poeder toegevoegd. De locals die staan toe te kijken vinden het precies niet allemaal koosjer en lijken zich af te vragen wat dat witte poeder dan wel mag zijn. Na de rustpauze ga ik weer op weg. De baan gaat nu constant op en neer tot aan het keerpunt op het stuwmeer van de Agly. De immer aanwezige wind zorgt voor de nodige afkoeling en is vanaf nu mijn bondgenoot want, lekker in de rug. De lastige klimmen zijn nu achter de rug en ondanks dat de volgende 35 km vals plat omhoog gaan kom ik vrij vlot in St-Paul, waar de drinkbussen nog maar eens gevuld worden. Net voor de top van het laatste stukje bergop krijg ik het toch langzaam lastig. Een gelletje brengt enig soelaas en ik kan aan de laatste afdaling beginnen : op een stuk van 4,5 km over breed en nieuw asfalt kan ik ondanks de vermoeidheid het gas toch nog een keer opendraaien, kwestie van het gemiddelde nog wat aan te dikken.

|

Reacciones

Cate (neerlandés)

Amai, en dit bij 45°... Wel mooie regio hé, en (nog) niet te toeristisch. Was dit onlangs?

hace 5 años - Inapropiado

Agostinho (neerlandés)

Toeristisch gezien is het gebied nog vrij "maagdelijk". Wij waren er van 1 tot 10 juli. Daarna waren we nog 4 dagen ten zuiden van Nimes. Deze rit reed ik op 4 juli.

hace 5 años - Last edit: hace 5 años - Inapropiado

Heerser (neerlandés)

Knap verslag met helse temperaturen, je moet wel goed voorbereid zijn en ook de plaatselijke drankgelegenheden kennen om niet zonder te vallen ...

hace 5 años - Inapropiado

Agostinho (neerlandés)

Ik had vanuit het hotel een " casse croute" meegenomen en een paar ritszakjes met isotone poeder, reepjes en gelletjes. Het enige waar ik onderweg voor moest zorgen was water. Als de nood echt hoog was, had ik altijd bij een huis kunnen aankloppen. Uit ervaring (2012) weet ik dat je beter te veel meeneemt dan te weinig, dus.... op een grote rit altijd rugzakje mee met een complete rav.

hace 5 años - Last edit: hace 5 años - Inapropiado

Heerser (neerlandés)

Je weet dat ik gene held ben in een rugzakje, soms wel noodzakelijk maar ... je kent mij eh

hace 5 años - Inapropiado

Agostinho (neerlandés)

Als het niet echt moet neem ik ook geen mee, maar bij grote ritten neem ik geen risico, zeker niet op ritten zoals deze.

hace 5 años - Inapropiado

herbasti17 (neerlandés)

Amai Agostinho, dat is niet om te zeveren, zulke zware ritten en dan bij zulke temperaturen.
Zoals voor Heerser, doe ik met veel respect, ook voor u mijn hoed (fietshelm) af.
Dikke proficiat.

hace 5 años - Inapropiado

Agostinho (neerlandés)

THX Herman.

hace 5 años - Inapropiado

Añada su comentario

Catena : La Comunidad Mundial de Ciclismo

permanecer actualizado

Esponsores…

Q-Cycling
Centurion