Col du Tourmalet (Luz-Saint-Sauveur)

By Bernard.V

characteristics:

  •  
  •   Suited for road bikes

Add to 'my climbs'  

distance 19 km
start height 711 m
end height 2115 m
highest point 2115 m
ascent 1404 m
distance uphill 19 km
average ascent percentage 7.4 %
maximum ascent percentage 10.2 %

Is the displayed route or the max% not correct ? Edit this climb  

download this route (gpx)  

Info

Did you ride this climb/route? share your story, information or comments.

One of the "big three" in the tour, together with the Aubisque and the Galibier. On its west side (Luz), the Tourmalet is a very regular climb at nearly 8%. Yet, it takes 18 km and 2 hours to reach the top at 2115 m.

Find more climbs and routes near Col du Tourmalet (Luz-Saint-Sauveur)

address

start point 7 Rue du Pont de Luz, Pyrénées National Park, 65120 Esquièze-Sère, France
end point Pyrénées National Park, Tourmalet, 65120 Barèges, France
To add comment, text or images on Catena : first Login or Register

Add your time for this climb  

You and this route

You have not yet filled out your time for this route.

Others and this route

  1. 01h 30m 00s by niels on 27.3.2012

Catena members' blog posts about Col du Tourmalet (Luz-Saint-Sauveur)

None yet.

Add your story, info or media to Col du Tourmalet (Luz-Saint-Sauveur)

Comments

Bernard (Dutch)

★ ★ ★ ★ ★

12 years ago - Inappropriate

Cate (Dutch)

De Col du Tourmalet is een van de populairste cols uit de Tour de France en staat in de top van het verlanglijst van vele fietsers.

De beklimming van de Tourmalet vanuit Luz Saint Sauveur is spectaculair mooi, van zodra je vantussen de bomen bent, eens je het dorpje Barèges bent gepasseerd en het landschap opentrekt. Het is niet zonder reden een topbeklimming, zowel op het gebied van de mooie landschappen, als op het gebied van de te leveren inspanning.

De Tourmalet opent als een van de laatste bergpassen in de Pyreneeën. Als het weer het toelaat, gaat hij open in mei, maar het gebeurt vaak dat hij pas eind juni opent. Ook al ligt er geen sneeuw, toch kan de weg soms gesloten zijn wegens herstellingswerken aan het wegdek. Door de band is de weg open van begin juni tot eind oktober. De weg is sowieso in goede staat en vrij breed zodat je niet gehinderd wordt mocht het verkeer iets drukker zijn. Dit kan soms het geval zijn gedurende het eerste deel van de beklimming (tussen Luz-Saint-Sauveur en Barèges).

8 years ago - Inappropriate

Cate (English)

The Col du Tourmalet is the most popular climb in the Tour de France, and appears in the majority of the editions. It is one of the most famous climbs in professional cycling and it is at the top of many cyclists' to-do list.

The climb of the Tourmalet from Luz Saint Sauveur is spectacularly beautiful, particularly once you get above the trees and the scenery begins to open up, just after the village of Bareges. It's one of the most challenging climbs on a road bike.
The Tourmalet is usually one of the last passes to open in the Pyrenees. Some years, it does not open until the end of June. In general though, it is normally fine to ride from early June to late October.
The road surface is in very good condition, and the road with is optimal.

The first part of the climb from Luz-Saint-Sauveur to Bareges is quite busy in peak season. There is not much traffic on the rest of the climb.

8 years ago - Last edit: 8 years ago - Inappropriate

Bernard.V (French)

Le Col du Tourmalet reste le col le plus populaire du Tour de France, et se retrouve au programme de la majorité des éditions. C'est un de cols les plus réputé,s tant dans le cyclisme professionnel que dans le cyclisme récréatif.

L'ascension du Tourmalet depuis Luz Saint Sauveur est spectaculaire, une fois que vous arriverez au-dessus des arbres et que vous aurez une vue panoramique époustouflante, juste après le village de Barèges. C'est une des ascensions qu'il ne faut absolument pas sousestimer.
Le col du Tourmalet est un des derniers cols à ouvrir dans les Pyrénées, parfois il n'ouvre que fin juin. En général, il est ouvert entre début juin et fin octobre. La voie est en excellente condition, mais sur la première partie de l'ascension (Luz-Saint-Sauveur vers Barèges) il y a pas mal de traffic.

8 years ago - Last edit: 8 years ago - Inappropriate

Agostinho (Dutch)

Een prachtige col. Een machtige col. Een monument. De superlatieven zijn niet van de lucht als je spreekt over de Tourmalet. Hij staat niet voor niets in de top tien van de meest beklommen cols in Europa. Een col die zeker niet mag ontbreken op het palmares van de wielertoerist.
Op 29 juli 2008 bedwong ik hem vanuit Luz Saint-Sauveur. De temperatuur was ideaal, lichte bries en volop zon. Zoals op bijna alle cols in de Pyreneeën staan ook hier om de kilometer borden met aanwijzingen waarop je de actuele hoogte, afstand tot de top en stijgingspercentage voor de komende kilometer kan aflezen. Afhankelijk van je algemene toestand wil je dat op dat moment al dan niet weten.
Tot een 3-tal km voorbij Barèges is het op een tweetal haarspeldbochten na, een vrij rechte weg langs een riviertje (de Bastan). Vanaf het skistation kom je boven de boomgrens en wordt het uitzicht weidser en de stijgingspercentages onregelmatiger, variërend van 7.5 tot 10 %, met in de laatste, moordende km, een strookje van 17% (volgens mijn tellertje).
Door de smalle doorgang op de top blies een onaangename wind, waardoor het plots een pak frisser werd. Ik ben er dan ook niet lang gebleven. Na de gebruikelijke fotosessie en even te hebben genoten van het prachtige uitzicht wilde ik dan ook zo snel mogelijk terugkeren. Tijdens de afdaling ben ik in de beschaduwde gedeelten een paar maal moeten stoppen om mezelf warm te wrijven. Het waren destijds mijn eerste ritten in het hooggebergte. Ervaring had ik dus niet, en van losse mouwen of een windjack had ik toen nog nooit gehoord. Nu weet ik wel beter.
Toen ik naar boven reed was vanaf het skistation van Barèges de weg in vrij slechte staat, maar dat zou ondertussen verholpen zijn. Zoals steeds in een beklimming is het een kwestie van te doseren, hartslagmeter in de gaten houden en een vlotte trapfrequentie onderhouden.
Zeker niet vergeten om voldoende te drinken en eventueel preventief een banaan, een reepje en/of een gelletje meenemen. Op de steilere stukken vond ik persoonlijk een 34/28 geen overbodige luxe. Vooral tijdens de vakantiemaanden is er nogal wat toeristisch verkeer dus, vooral op het bochtig en smaller traject in het hoger gelegen gedeelte, kan je in de afdaling beter inzetten op veiligheid en rekening houden met wagens die nogal eens breed door de bocht durven gaan.

8 years ago - Inappropriate

Add comment

Catena : the one stop cycling community

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion