Follow  

D55, zondag 14 juni: Ljubljana – Postojna (62 km)

by Jan on Wednesday 17 June 2015 20:00

Dat fietsen populair is in Ljubljana, is duidelijk. Dat ligt volgens ons vast niet aan de fietspaden, die net als in Zagreb dikwijls slechts dunne excuuslapjes op het voetpad zijn. Tja. In ieder geval, wanneer wij 's ochtends vertrekken, komen we in een enorme stoet fietsers terecht. Er is een groot fietsevenement bezig, eentje voor alle leeftijden en niveaus. Wij vallen blijkbaar niet uit de toon, want niet alleen krijgen we aanmoedigingen van het publiek, ook willen de seingevers ons niet laten rechtdoor rijden als het parcours naar rechts gaat. Ik dacht dat onze geladen Bromptons nochtans "anders" genoeg waren.

De streek rond Ljubljana is vrij vlak, maar dat verandert gaandeweg. Het voelt alsof we zo de Ardennen in fietsen. Hoewel, zijn er in de Ardennen ook enorme grotten? In Postonja anders wel: al sinds de negentiende eeuw worden hier rondleidingen in een gigantisch grottencomplex georganiseerd. Ook wij stappen gewillig in het treintje dat ons enkele kilometers ver de grot in brengt. "Alles beter dan stappen" is ons idee, maar dan wordt al snel duidelijk dat we alsnog mogen wandelen. Uiteindelijk niet zo erg: zo krijgen we het toch weer warm.

Na de grot fietsen we nog enkele kilometers verder. Onze gastvrouw van gisteren heeft even rondgebeld, en we kunnen overnachten bij de ouders van een vriend van haar. Dat is een knap staaltje van Sloveense gastvrijheid, me dunkt. Wij stellen het dubbel zo hard op prijs als even later het onweer losbarst dat al de hele dag in de lucht hing.

Tot nu toe hebben we al elke avond sinds Mostar onweer gehad, maar zijn we nog geen enkele keer nat geworden overdag. Het lijkt wel alsof zelfs de anders zo grillige weergoden dit prille huwelijksgeluk niet willen verstoren. Of het is gewoon toeval en/of meteorologisch perfect normaal voor deze regio, ja — realistische betweter!

|

Add comment

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion