Follow  

D49, maandag 8 juni: Jelsa – Hvar – ferry naar Split (32 km)

by Jan on Saturday 13 June 2015 23:50

Ons "eilandhoppen" in Kroatië is wat minder frequent dan we eerst hadden gedacht, maar we hadden er misschien een te romantisch beeld van. Met de ferry van eiland naar eiland gaan is geen optie meer (die lijn is helaas afgeschaft), dus gaan we vandaag maar terug naar het vasteland om binnen enkele dagen weer een andere oversteek naar een ander eiland te doen. Maar eerst nog een kleine dertig kilometer op Hvar-het-eiland, van Jelsa naar Hvar-de-stad.

We slaan de nieuwe, snelle weg over en laten op die manier een tunnel van anderhalve kilometer links liggen. Of liever: onder ons liggen, want wij mogen wel óver de berg. Dat is een pittige maar niet te lange klim, en nog voor de middag zitten we al op een terrasje in Hvar, dat duidelijk toeristischer is. Meer volk, meer aanbod, en meer Kroatische kuna voor eten en drinken.

De overzetboot is enkel voor passagiers, dus niet voor auto's en voertuigen. Onze Bromptons vormen geen probleem en kunnen zo mee. Veiligheidshalve hebben we ze weer in de cheapo zakken gestoken. Geen haan die ernaar kraait.

Onze charmante B&B in Split ligt in een van de vele nauwe straatjes waar geen plaats is voor gemotoriseerd verkeer. Een ware opluchting, want onze ervaringen met de chauffeurs op het vasteland waren tot nu toe niet positief.

Het oude centrum van Split is vergelijkbaar met dat van Dubrovnik en andere Mediterraanse steden. Veel marmeren straten, statige gebouwen, smalle stegen. Prachtig, ook al beginnen de indrukken van al die stadjes en steden na al die weken (zeven, ondertussen) door mekaar te lopen.

Sorry, dat klonk blasé. Zijn we dan die mensen geworden waarvoor we vreesden? De reizigers die denken alles al gezien te hebben? Moeten we dan maar naar huis komen? Tuurlijk, maar eerst nog even reizen. Het is hier gewoon te mooi.

|

Comments

Agostinho (Dutch)

Zo denk ik er ook wel eens over. Je hebt dat in Zuid-Frankrijk ook met al die Romeinse overblijfselen. Neem nu de arena's van Nimes, Arles en Orange. Je denkt dan, als je er een gezien hebt heb je ze allemaal gezien. En toch verschillen ze van elkaar. Gelukkig is er in de buurt maar een Pont du Gard.

5 years ago - Inappropriate

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion