Follow  

Vietnam, dag 03: Rocky Road is niet per se een dessert

by Jan on Saturday 6 April 2019 04:14

Zondag 31 maart 2019: Sapa – Phố Lu

Het eerste uur is zoals verwacht/verkend voorzichtig afdalend. Mountainbiken op kleine bandjes en ondertussen buffels en brommers ontwijken, vereist namelijk voorzichtigheid.

Na 15 km is deze “road less travelled” (ik vond geen fietsreisverslagen die deze nochtans mooie optie bespraken, en ik snap ondertussen waarom) zowaar opeens verhard. O vreugde, o glorie! We blijven dalen en volgen een rivier die op verschillende plaatsen gestuwd is. Dat heelder dorpen hiervoor onteigend en verhuisd werden, is ondertussen geschiedenis. Niet per se vergeven, en al helemaal niet vergeten. Maar daar merken wij natuurlijk niets van.

Bij aankomst in Phố Lu lijkt dat een groter stadje dan de kaart ons op voorhand deed vermoeden. We rijden in ieder geval binnen via brede wegen die ik tijdens een communistische parade zou omschrijven als “statige straten die de voorwaartse mars der kameraden bespoedigen!” Die brede wegen zijn alles behalve verzadigd, wat een indruk van geldverspilling geeft. Let op: dit is géén pleidooi voor meer autoverkeer.

“Groter dan vermoed” betekent niet per se “groot”, want het aanbod aan overnachtingsplaatsen is beperkt. Het wordt een van de twee(?) nhà nghỉ’s, een soort motel dat nogal basic is. De hospita komt wat norsig over, maar laat Liselotte en Bieke wel plaatsnemen in een kamer met ventilator. Muf, dat wel. Net als de kamers, trouwens.

Routedetails voor de geïnteresseerden

De provinciale weg van Sapa naar het zuidoosten (DT 152/TL 152) is gedurende de eerste 15 km onverhard, en het ziet er niet uit alsof dat snel gaat veranderen. Je moet er wel 75.000 dong (iets minder dan 3 euro) per persoon betalen omdat hij door de gebieden van de etnische minderheden gaat. Na 15 km is er een splitsing in een dorpje. Daar hebben wij de rechtse weg genomen, en hebben vervolgens een rivier gevolgd. Langs de rivier is het niet meer constant dalend, maar moet er af en toe een pittig hellinkje bedwongen worden. Nog voor je de nationale weg (QL 4E) bereikt, kan je naar rechts een rustige provinciale weg volgen tot in Phố Lu. Deze hele rit is een aanrader voor wie niet bang is van wat off-road in het begin. Zelfs met de Bromptons lukte dat, al zou dat bergop waarschijnlijk een ander verhaal zijn. Nooit meer dan 5 km tussen bevoorradingsmogelijkheden.

|

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion