Follow  

Scan03: Marstein – Bjorli – Dombås – Berkåk (150 km)

by Jan on Thursday 22 June 2017 22:53

Donderdag 15 juni 2017

Gisteren zagen we dat er een trein rijdt parallel met de weg die we nu richting Dombås volgen. We besluiten om een vlakker stuk naar daar over te slaan. Daarvoor moeten we wel eerst naar het dichtstbijzijnde station in Bjorli. Weer een ochtendklim, dus. :-)

De wekker gaat al om 06:15, want we moeten eerst nog meer dan 30 km omhoog eer we aan het station zijn. Wie zei ooit dat vakanties ontspannend moesten zijn? De treinlijn in kwestie blijkt vooral een toeristische lijn te zijn, met weetjes die worden omgeroepen. Het is dan ook een ravissant decor, maar dat hadden we al op eigen kracht ondervonden. Voor wie het ook eens wil ontdekken vanuit de trein: probeer de Rauma Line van Åndalsnes naar Dombås, of omgekeerd.

Soit, na de treinreis zitten we in Dombås, een uit de kluiten gewassen dorp met voorzieningen voor de actieve toerist die de nationale parken in wil trekken. We slaan proviand in en beginnen aan een nieuwe klim, deze keer richting het hoogplateau van Dovrefjell, op 1000 meter boven zeeniveau.

Op het plateau leven er nog wilde rendieren en muskusossen, maar die krijgen wij vandaag niet te zien. Wel krijgen we een heerlijke rugwind. Als die aanhoudt, kan het weleens heel pittig worden in de andere richting tijdens Den Store Styrkeprøven overmorgen. We Zien Wel™.

Na het plateau volgt een lange, lange afdaling. Die is wederom bijzonder mooi, en helemaal anders van decor dan het vorige stuk. Het wordt afgezaagd, maar: aanråder! (Onze eindhalte voor vandaag, Berkåk, is dat niet per se, maar de kamer in het plaatselijke motel is welgekomen en dik in orde. Met inbegrepen ontbijt: deal.)

|

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion