Follow  

Mijn doel van dit jaar: superrandonneur

by Jan on Friday 1 April 2016 08:25

Het heeft geen zin ertegen te vechten: ik ben al bijna 35 jaar een oude man. Ook op de fiets is dat duidelijk: ik zit best graag op mijn carbonnen koersmachine, maar in de winter grijp ik toch altijd terug naar mijn trouwe stalen ros, de Surly Long Haul Trucker. Die had ik al voor mijn koersfiets, in 2008 gekocht om Canada te doorkruisen. (Een prachtreis waar ik misschien later nog eens wat foto's van plaats.)

De Long Haul Trucker lijkt misschien wat op een koersfiets door zijn gekromde stuur, maar de geometrie is heel anders. Alles is in functie van groter comfort en meer bagagemogelijkheden. Zo zit ik bijvoorbeeld minder voorovergebogen (het stuur en het zadel staan ongeveer op dezelfde hoogte) en is de achtervork langer zodat je hielen niet tegen je fietstassen komen. Ideaal voor de lange afstand, zoals zijn naam al doet vermoeden.

Ik heb me voorgenomen om meer voor de lange afstand te gaan. Daarom ben ik begonnen aan de BRM's (Brevets Randonneurs Mondiaux): ritten die opbouwen van 200 km op één dag (haalbaar voor elke fitte wielertoerist) naar 300 en zelfs 400 km, en dan 600 km op twee dagen. Als je zo'n reeks van 200-300-400-600 in een jaar uitrijdt, mag je jezelf superrandonneur noemen. Ook al zorgt dat er niet voor dat ik als tieneridool op posterformaat bij de Joepie wordt gevoegd, is dat toch mijn doel voor dit jaar. Ik weet niet eens of de Joepie nog wel bestaat, maar ik weet wel dat ik graag lange fietstochten maak.

Voorlopig heb ik nog maar twee BRM's van 200 km gedaan, en die bevielen me zeer. (Met mijn koersfiets heb ik ook al enkele keren 300 en zelfs 350 km gereden, maar dat begint toch vermoeiend te worden na een tijd.) Ik kijk al uit naar het vervolg, en ook al naar de iets verdere toekomst. Als randonneur is het namelijk "logisch" dat je ook aan de grotere evenementen deelneemt, zoals de Styrkeprøven, 542 km van Trondheim naar Oslo binnen 24 uur, en de heilige graal Parijs – Brest – Parijs, 1200 km binnen vier dagen. Ik ben nu al enkele jaren aan het zeggen dat ik aan de Styrkeprøven ga meedoen, maar het is er nog altijd niet van gekomen. Volgend jaar dan maar. En PBP, dat wordt maar om de vier jaar georganiseerd — de volgende editie is pas in 2019.

Oef, dan heb ik nog tijd om eerst wat te gaan fietsen.

|

Comments

Agostinho (Dutch)

Bij deze wens ik je alle succes toe. Inderdaad, lange afstanden, en genieten van de omgeving vind ik persoonlijk ook plezanter. Liever dan kortere ritten aan hoge snelheid. Snelheid is sowieso nooit mijn ding geweest.Jammer genoeg mag ik dat als gevolg van mijn hartproblemen ook niet meer ( voorlopig althans ) . Rij jij dan maar in mijn plaats en laat ons maar genieten van je verslagen. ( en foto's ).

7 years ago - Inappropriate

Charles DELHAYE (Dutch)

Succes met je nieuwe onderneming!Of dat het,zoals Patrick al vermelde"plezanter",is weet ik niet. 200-300km,tot daar aan toe,maar meer begint evenzeer een beetje competitief te worden,vermits je binnen een bepaalde tijd "binnen" moet zijn. Maar niettemin,dit is iets dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken,en,uiteraard als je dat graag doet....niet aarzelen zou ik zeggen;al denk ik dat de voorbereiding naar zulke events heel wat meer planning vereisen dan een L-B-L of Paris-Roubaix,in elk geval:have fun!!!

7 years ago - Inappropriate

Cate (Dutch)

Hou ons zeker op de hoogte van je vorderingen. Van zodra we je "superrandonneur" mogen noemen, drinken we er samen eentje op 😉
By the way : Joepie bestaat sinds 2016 niet meer op papier (wat worden we oud...)

7 years ago - Inappropriate

Jan (Dutch)

Merci allemaal.

Agostinho: speciaal voor u heb ik vorig weekend eens mijn echte camera meegenomen. Of dat goed is, weet ik niet: de kwaliteit van de foto's is stukken beter, maar die van de commentaren omgekeerd evenredig. 😊 En begrijp me niet verkeerd: ik rijd nog altijd graag snel, maar ik ben minder explosief dan toen ik nog jonger was. Binnenkort toch maar eens de koersfiets weer van stal halen, dat compenseert.

Charles: ja, eigenlijk klopt dat wel een beetje. Maar ik praat het dan voor mezelf goed dat zoiets eerder een competitie is met uzelf, eerder dan met andere fietsers.

Cate: mijn god, een instituut uit mijn jonge jaren. Niet dat ik het zelf ooit kocht, maar de meisjes in de klas natuurlijk wel. Sic transit "gloria" mundi.

7 years ago - Inappropriate

Add comment

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion