Follow  

Dag 04, maandag 7 december 2015: Onder de zon schuift de lange rivier (Battambang → boot naar Siem Reap)

by Jan on Tuesday 15 December 2015 07:33

I'm on a boat! Vandaag gooien we het over een andere boeg (ha!) en laten we ons varen van Battambang naar Siem Reap, de uitvalsbasis voor Angkor Wat. Het wordt een tocht van ongeveer 6,5 uur, behoudens pech en ongelukken.

Het afvalbeleid van de gemiddelde Cambodjaan komt neer op het simpelweg weggooien van zijn lege verpakkingen, plastieken zakjes en ander fraais. Dat laat zich natuurlijk ook goed zien in en langs deze Sangker-rivier. Jammer, want de minder bewoonde stukken zijn echt wel mooi. We kunnen maar niet begrijpen hoe ze dat hier zelf niet inzien. Zelfs als ge niet rijk zijt als een westerling, is het toch een kleine moeite om uw afval op een centrale plaats te verzamelen?

Soit, de tocht zelf verloopt zonder noemenswaardige incidenten, en met slechts een enkele keer motorpech. Dat is een zeldzaamheid, afgaande op de vele slechte besprekingen op het Internet. Onderweg komen we langs drijvende dorpen, indrukwekkende visnetconstructies, en een ongerept ogende rivierdelta. Al bij al dus zeker oké, maar niet iets dat ik opnieuw zou doen.

Als we aanmeren in het haventje voor Siem Reap, wordt de boot letterlijk bestormd door tuk-tuk-chauffeurs die hun diensten op een wel zeer opdringerige manier komen aanprijzen. Gelukkig hebben wij ons eigen transport mee. De 13 km van de haven tot in de stad zijn relatief druk, en beginnen in grote armoede (inclusief smelltrack).

De stad Siem Reap zelf is wat we ervan verwacht hadden: duidelijk gericht op de (westerse) toerist. Dat heeft ook zijn voordelen, natuurlijk. Zo is ons hotel een waar plaatje, en toch goedkoop naar onze normen. In het schreeuwerige centrum nemen we na het eten nog een fruitshake voor één dollar. Als fietsers moeten we immers continu energie inslaan, nietwaar? :-)

|

Add comment

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion