Follow  

Dag 02, vrijdag 4 december 2015: Derdeklas trein, eersteklas corruptie (Bangkok → Poipet → Sisophon)

by Jan on Saturday 12 December 2015 15:17

In een poging onze biologische klok helemaal te ontregelen, staan we vandaag op om 05:00 lokale tijd, dus 23:00 thuistijd. Dat doen we om een treinreisje van zes uur te doen. Zes uur in een derdeklaswagon, simpelweg omdat er alleen maar derdeklaswagons zijn. Geen foto's, helaas, maar het is wel een memorabele reis: bijwijlen met negen op plaats voor viereneenhalf, een charmezanger annex toeristengids, en rondkomende verkopers met etenswaren in diverse geuren, kleuren en texteuren. Ge hadt erbij moeten zijn.

De trein brengt ons tot een kilometer of zes van de grens met Cambodja. De rest doen we met de fiets: goed om onze poten nog wat te laten ronddraaien na (uiteindelijk) meer dan zeven uur sporen. Thailand verlaten verloopt ontzettend vlot: de farangs (westerlingen) en de lokale mensen moeten in aparte rijen aanschuiven, en bij ons staat er hoop en al tien man voor ons. Cambodja binnenkomen is wat anders: we hadden al op het Internet gelezen over corrupte grensambtenaren, en jawel: ze probeerden ons 100 Baht (ongeveer 2,5 euro) af te troggelen bovenop de officiële prijs voor een visum. We lieten ons echter niet kennen, en na enige tijd staakten zij hun pogingen. Geen geweldige eerste indruk van het land…

De tweede indruk, en de eerste die echt telt: het is hier opmerkelijk armer dan in Thailand. Veel stoffiger, veel primitievere transportmiddelen, en minder "deftige" huizen. Ook opvallend: in Thailand zagen we vooral katten, en hier honden. Niet moeilijk dat er nog altijd spanningen tussen beide landen zijn!

Het is al donker als we zweterig en vol stof aankomen in Sisophon, onze eerste pleisterplaats in Cambodja. Voor $15 (de Amerikaanse dollar is hier de geliefkoosde munt voor alle grotere aankopen) hebben we een prima kamer met airco. Eerst nog een rondje door het vrij kleine "stadscentrum" en de avondmarkt, en dan is het slaaptijd. (Althans op papier: de werkelijkheid is dat we fysiek moe zijn, maar door het tijdsverschil nog niet bepaald vlotjes kunnen doorslapen. Dat komt nog wel goed. Geef het wat tijd, he. Ha. Ha.)

|

Add comment

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion