Follow  

Koppenberg VMA Cycling Tour 25/03/2017

by danny.vergucht on Wednesday 29 March 2017 20:56

Vandaag gaan wij het niet zover zoeken, Melden en zijn beruchte Koppenberg is de startplaats voor de volgende fietstocht. De organisatie sprak over de ideale voorbereiding voor de komende Ronde van Vlaanderen. De langste afstand was 75 kilometer en ik denk dat velen dit toch niet zien als de voorbereiding voor de grootste afstanden van de Ronde. Ik heb er maar een mouw aangepast en de tocht zelf maar vergroot. Vooreerst een tochtje langs de schelde naar Kerhove om dan naar Melden te fietsen, meteen al goed voor 20 extra km. Het deed heel vreemd aan bij de startplaats, veel volk was er niet te bespeuren, de bewaakte fietsstalling was maar een verlaten plaats. Wat een tegenstelling tot de voorgaande tochten met die duizenden deelnemers. Oei dit zou vandaag maar een eenzaam ritje worden. Of misschien was ik te negatief en waren de meesten al vertrokken of moesten zij misschien nog de start nemen? Was het maar zo!

Dat het vandaag ondanks de geringe afstand een zware dobber zou worden kon je afleiden van het parcours. De ene helling na de andere maar vooral de heel krachtige wind maakte het nog veel moeilijker. De eerste helling van de dag luistert naar de mooie naam Middelloopstraat. Daarna volgde de Doornstraat en als derde helling de Scherpenberg. Volgens mij is dit een van de moeilijkste, de langste en de steilste helling op asfalt van Oost-Vlaanderen. Op deze helling fietste er nog een deelnemer naar boven en dat was meteen ook de laatste fietser van deze tocht die ik van de gehele dag nog zag!

Kuithol en Keistraat waren de volgende om uiteindelijk de zware beklimming aan te vatten van de Kanarieberg. De bevoorrading kwam in zicht te Louise-Marie. Een enig mooi dorp in de Vlaamse Ardennen. En ja ik was helemaal alleen bij de bevoorrading. Eten en drinken in overvloed een gehele tafel voor mij alleen. Ook terug niemand te zien. Ondertussen was ik al 60 km verder. Op nu naar deel twee met nog een aantal moeilijke beklimmingen. Tenhouttestraat is daar een van en via Schorisse fietste ik naar Maarke- Kerkem om de Kapelleberg en Kokerelle te beklimmen. Dat je daar van mooie uitzichten kan genieten hoeft geen betoog. Alleen met die wind begon de tocht door te wegen. De Boembeke straat was de laatste helling in het rijtje van geasfalteerde bergjes.

En nu was het terug richting Melden met zijn Koppenberg. Na 95 km stond ik voor deze kasseihelling. Alhoewel dat er toch een bordje stond met het opschrift : De koppenberg is niet verplicht? Maar ja wat doe je dan? recht omhoog ja in plaats van rechts af te slaan. Maar na 95 km blijft het toch een beproeving, moeilijke kasseien, schots en scheef liggen ze erbij en ik geraakte geen poot vooruit. Vooral op het steilste stuk dacht ik nooit boven te raken. Sorry maar ik haat deze berg en misschien vele anderen ook, vandaar ook zo weinig deelnemers zeker. Eenmaal boven moest ik toch een beetje bekomen vooraleer de volgende km aan te vatten. Ja naar Nukerke gaat de weg terug omhoog en als laatste toetje vandaag de Rotelenberg.

En na 100 km bereikte ik terug de startplaats die er toch heel rustig bij lag. Het is toch raar dat je een tocht maakt van 75 km en dat niemand je bijhaalt! Deze organisatie verdient toch beter wat het aantal deelnemers betreft. Aan het parcours lag het zeker niet, een niet te versmaden tocht door de Vlaamse Ardennen. 1050 hoogtemeters waren er te overbruggen voor 75 km dit zegt toch al iets over het parcours. 3 euro startgeld en daarbovenop nog een gratis Ename. Te weinig km? Misschien eerst de 50 en dan de 75, is misschien het proberen waard. De laatste 10 km met wind op de kop was ook niet gemakkelijk en na 110 km was ik terug thuis. En dit na een solo van 5uur, de wind en de hellingen hadden toch zijn tol geëist! Maar kom het is zoals de organisatie zei,  een ideale voorbereiding voor de Ronde Van Vlaanderen waar ik ook zal deelnemen.

link naar parcours

|

Comments

Jan (Dutch)

“Kuthol” is een kleurrijke naam die me in hellingenverband niet meteen iets zegt, maar de Scherpenberg ken ik wel, en die is inderdaad fameus!

1 year ago - Inappropriate

danny.vergucht (Dutch)

Sorry maar ik heb mij vergist van naam. Het is niet Kuthol maar wel Kuitholstraat.
Bedankt Jan.

1 year ago - Inappropriate

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion