Follow  

Shimano Di2

by Bernard(nl) on Tuesday 4 February 2014 18:50

De geavanceerde elektronische Di2 onderdelen vormen een aanvulling op de mechanische Ultegra en Dura-Ace groepen. Di2 staat voor “Digital Integrated Intelligence” en kenmerkt zich door een ongeëvenaarde precisie plus een super eenvoudige installatie en afstelling.

De schakelactie vindt plaats door elektronica in plaats van mechanica, daarom zal Di2 je een revolutionaire fietservaring bezorgen. De Di2 aanvulling bestaat uit Dual Control shifters, elektronische voor- en achter derailleur een batterij en elektrische kabels. Voor de overige componenten, zoals crankset, remmen, ketting en tandwielen, gebruikt men de producten uit de mechanische Ultegra of Dura-Ace groep.

Di2 Dual Control shifters
Schakelen was nog nooit zo eenvoudig: een simpele druk op de knop die geen enkele kracht vergt. Een groot voordeel omdat daardoor de grip op je stuur stevig blijft en je de aandacht volledig op het fietsen kan richten in plaats van op het schakelen. De shifters maken nauwkeurig en moeiteloos schakelen mogelijk - onder alle omstandigheden. Bovendien wordt het schakelen nooit verstoord door vervuilde of uitgerekte kabels omdat het schakelsignaal elektronisch wordt doorgegeven. De bediening werkt hetzelfde als de mechanische shifters, je hoeft dus nauwelijks te wennen aan Di2. Een optionele satelliet en sprintshifters maakt schakelen mogelijk vanaf talloze posities op het stuur.

Di2 derailleurs
Het grootste verschil van Di2 ten opzicht van mechanisch merk je in het schakelen met de voorderailleur. Zelfs onder zware belasting, zoals een beklimming van een col, wordt de derailleur moeiteloos en soepel geschakeld door een simpele druk op de knop. De derailleur heeft een automatische trimfunctie die door iedere Di2 gebruiker erg op prijs wordt gesteld. De stand van de voorderailleur wordt automatisch versteld in reactie op het schakelen van de achterderailleur, het aanlopen van een ketting is daarmee verleden tijd.

De achterderailleur maakt opmerkelijk snel en soepel schakelen mogelijk. Het schakelbereik is groot, doordat Ultegra en Dura-Ace zijn uitgerust met 11-speed. De elektronica is schokbestendig en goed beschermd bij bijvoorbeeld valpartijen. Wil je meer kransjes in één keer schakelen, dan is dat mogelijk door de Multi Shift functie.

Di2 batterij
Di2 maakt gebruik van een compacte en krachtige 7.4 volt Li-Ion accu met een lange levensduur. De hoge mate van betrouwbaarheid en de lange levensduur zijn inmiddels bewezen. Er zijn twee type accu’s beschikbaar, een versie voor plaatsing in de zadelpen en een versie voor externe plaatsing. Bij het stuur zit een handige accu indicator die aangeeft hoe vol de batterij is. Daarom hoef je niet bang te zijn dat je tijdens het fietsen zonder stroom komt te staan. Een volle accu gaat overigens ruim 2.000 kilometer mee voordat je hem weer moet opladen.

E-Tube
De Di2 producten zijn aan te passen door middel van de specifieke E-tube software die bij de Di2 dealers geïnstalleerd is. Met E-tube kunnen schakelfuncties worden aangepast naar de wensen van de rijder. Zo kunnen alle verschillende schakelknoppen individueel worden geprogrammeerd. Di2 achterderailleurs zijn uitgerust met multi-shifting. Met slechts één keer lang indrukken van de schakelknop beweegt de achterderailleur zich van het begin tot het einde van de cassette. Er kan ook worden gekozen voor twee of drie tandjes, wanneer dit is geprogrammeerd met de E-tube software. Ook de snelheid van het schakelen kan via deze software aangepast worden; in vijf stappen van zeer langzaam tot zeer snel. Kortom de mogelijkheden van Di2 zijn eindeloos.

bron : Shimano

|

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion