Follow  

Rit 1 Pyreneeën 2014

by Agostinho on Wednesday 4 November 2015 22:25

Rit 1

Ik had om te beginnen een korte rit gepland met enkel de col du Soulor en de col de Spandelles voor een totaal van 56 km. maar vermits de rest van de familie er voor een ganse dag op uit trekt besluit ik ze dus iets langer te maken. Ik maak een ommetje via het dorpje Bun om vanaf daar naar de top van de col des Bordères te klimmen. De zon zit nog achter de berg en de temperatuur ligt nog vrij laag, slechts 17°. Maar het is windstil en ik heb dus ook geen mouwtjes nodig. De Bordères…, het was mijn allereerste col ooit in het hooggebergte. Na de brug in Bun gaat het over een paar honderd meter naar 9%. Dan vlakt het af naar 7 en 4,5%. In het dorpje Estaing gaat het rechts op aan 8% met een korte piek van 11. Nog een kilometer en de eerste van de dag is na 7 kilometer klimmen al bedwongen. Na een afdaling van amper 4,5 km ben ik al beneden in Arrens-Marsous en net buiten het dorp doemt de col du Soulor op en ongewild komen mij zwart-wit beelden voor de geest van toen ik een jaar of acht was en toen heroïsche strijd zag van renners als Bahamontes, Jiménez, Anquetil, Poulidor, Altig, Jef Planckaert op een volledig in de mist gehulde Soulor. Je zag soms niet eens wie er reed, enkel schimmen die zich op een fiets voortbewogen. Sindsdien had die col iets luguber, iets mysterieus voor mij. Ondanks de zon die nu reeds goed haar best doet bezorgd deze gedachte mij een kort moment van kippenvel. Maar de col is in tegenstelling tot de zestiger jaren bijna een snelweg, mooi en breed goedlopend asfalt. Het is een vrij egale klim met een paar korte, steilere stukken waarbij je niettemin goed in je ritme kan blijven. Na een paar kilometer wordt ik ingehaald door een aantal Aussies. Vriendelijke jonge mensen, en met een van hen raak ik aan de praat. Ik moet daarvoor wel mijn eigen tempo wel wat optrekken.

Het gesprek gaat uiteraard over wielrennen, de tour en de renners. Een paar k’s verder houd ik het voor bekeken wat mijn pols gaat nu toch iets te heftig te keer. Het gaat hem mij niet om tijden maar om uitrijden en genieten. En genieten doen we, ik heb 51’40” nodig voor de 7,3 km. tot de top. Dan komt een voor mij onbekende 13 km. lange afdaling waarbij ik links het “cirque du Litor” en de col d’ Aubisque voortdurend in het vizier heb. 26 minuten heb ik nodig voor de totale afdaling ( gem30/hr) met de hoognodige sanitaire stop inbegrepen.

Bij Echartès draai ik van de D126 weg naar de col de Spandelles, een pittige klim met een gemiddeld percentage van 8.4% met maximale percentages van 13%. Een smalle en bochtige, maar zeer mooie col midden het groen. Op geregelde momenten kom je op open plekken en kan je de omliggende natuur bewonderen en steeds op de achtergrond zie je het hotelletje op de top van de Aubisque. Wat mij betreft, is dit een van de mooiste plekjes in de hoge Pyreneeën. De weg op zich is wel hobbelig maar toch vrij goed berijdbaar. Ondanks het feit dat op een gegeven ogenblik de naam “Fédrigo” op het wegdek geschilderd staat denk ik niet dat hier ooit een wielerkoers voorbijgekomen is. En toch vind ik op het internet de Course du Sud in 2012. Volgens http://www.pyreneescyclingtravel.com/photos-news-blog/cols/col-de-spandelles-tour-de-france-2014 deed een gerucht de ronde dat de Spandelles zou opgenomen worden in de tour van 2014. ’t Zal dus voor een andere keer zijn. Ik heb 1hr. 14’ 10” nodig om de 10,18 km te overbruggen. Niet bijster snel maar ik kan de ontelbare fotostops inroepen als excuus . Op de top blijf ik maar zeer kort omdat de steekvliegen uiterst hun best doen. De afdaling is, net zoals in 2008 aartsgevaarlijk als gevolg van de grote gaten en de losse grind. Opletten blijft de boodschap, vooral bij iedere overgang tussen zon en schaduw. Ik besluit om een paar kilometer onder de top te stoppen voor een ravitaillering, maar uiteindelijk wordt het toch Argelès-Gazost.

Vermits het nog vrij vroeg is en ik mij nog “goed” voel besluit ik om de gevreesde Hautacam er ook nog aan te “breien”. Het is beneden in het dal gloeiend heet. Mijn temperatuurmeter geeft 52° in de vlakke zon. De eerste keer, in 2008 was het ook zo heet op deze klim en nergens kon je toen even genieten van schaduw. Zo goed voel ik mij blijkbaar ook weer niet want meteen na aanvang wordt het duidelijk dat het een marteling zal worden. Maar, ik bijt nog liever mijn stuur in twee dan terug te draaien. Om de paar kilometer moet ik aan de kant om even op adem te komen. Ik had mij namelijk voorgenomen om nergens over mijn overslagpols (160) te gaan. Eenmaal de bpm weer gezakt is kan ik weer verder. Per slot van rekening rij ik voor de fun. Uiteindelijk kost het mij een en driekwart uur om de 14.5 km rond te maken. De afdaling gaat des te vlotter, maar nu wacht mij nog de laatste klim vanuit het dal van Argelès naar het hotel in Aucun. Blijkbaar gaat me dit terug beter af, alhoewel er nog 414 hms klaarliggen over 10km.

Al bij al heb ik genoten van deze prachtige rit die je wel kan vergelijken met een echte tourrit over 1 col van 2 de, 2 van 1ste, en eentje buiten categorie + de klim terug naar het hotel (halverwege de Soulor). Daarbij reed ik 107,45 km. en 3299 hoogtemeters.

Alle ritgegevens vind je op : http://www.brytonsport.com/mapTrackView/2?id=5954140

Foto’s:

http://catenacycling.com/nl/photogallery/show-media/6464/25958

http://catenacycling.com/nl/photogallery/show-media/2040/25963

http://catenacycling.com/nl/photogallery/show-media/7001/25886

http://catenacycling.com/nl/photogallery/show-media/7001/25879

http://catenacycling.com/nl/photogallery/show-media/6993/25854

http://catenacycling.com/nl/photogallery/show-media/2347/25967

|

Comments

Cate (Dutch)

Col de Spandelles : http://catenacycling.com/nl/ride-the-world/detail/7196-col-de-spandelles (door jou het laatst bewerkt trouwens, dus zit hij zeker goed)
Mooie foto's uit de zomer van 2014

6 years ago - Inappropriate

Jan (Dutch)

Patrick, gij doet mij veel te veel cols aan mijn to-do-lijstje toevoegen!

6 years ago - Inappropriate

Agostinho (Dutch)

't Is nochtans vrijblijvend hoor. Maar je bent jong genoeg dus, nog een zee van tijd. Bij mij ligt dat iets anders. Niet dat ik van plan ben om hier per direct te vertrekken, maar toch. Zoals in het voetbal.... Hoe meer wedstrijden je wint, hoe dichterbij de eerste nederlaag komt. 😉

6 years ago - Inappropriate

Add comment

archive

More…

Post a message   Load more  

Catena : the one stop cycling community

stay up to date

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion