You are here: EventsCompetition (national and international)Road cycling › Omloop Het Nieuwsblad : GHENT - GHENT

Omloop Het Nieuwsblad : GHENT - GHENT

The "Omloop het Volk" was first organised in 1945, and named after the newspaper "Het Volk" ( = The People). It's the opener of the Belgian cycling season and therefore considered as an important race for many riders and teams. Since 2009, after the takeover of the newspaper "Het Volk", the name changed into "Omloop Het Nieuwsblad". The contest is part of the European continental circuit and is organized by Flanders Classics that also organizes the Tour of Flanders. Since 2006, there is also an edition for Women "Omloop voor Vrouwen". Since 2010, both contests take place on the same day.


Omloop Het Nieuwsblad 2017 :


The edition 2017 of the Omloop het Nieuwsblad (Ghent-Ghent) takes place on Saturday, 25th of February.

Principal feature for the edition 2017 is the comeback of the Molenberg.

Climbs Omloop het Nieuwsblad 2017 :

Leberg
Berendries
Eikenmolen
Tenbosse
Muur
Valkenberg
Kaperij
Kruisberg
Taaienberg
Eikenberg
Wolvenberg
Leberg
Boembekeberg
Molenberg

Cobblestone strips Omloop het Nieuwsblad 2016:

Haaghoek
Donderij
Ruiterstraat
Karel Martelstraat
Holleweg
Paddestraat
Lippenhovestraat
Lange Munte
Steenakker


Omloop Het Nieuwsblad Cyclosportive race

Palmares :

2016     Greg Van Avermaet (BE)
2015     Ian Stannard (UK)
2014     Ian Stannard (UK)
2013     Luca Paolini (IT)
2012     Sep Vermarcke (Bel)
2011     Sebastian Langeveld (Ned)
2010     Juan-Antonio Flecha (Spa)     
2009     Thor Hushovd (Noo)     
2008     Philippe Gilbert (Bel)
2007     Filippo Pozzato (Ita)
2006     Philippe Gilbert (Bel)     
2005     Nick Nuyens (Bel)
2004     Not taken place
2003     Johan Museeuw (Bel)
2002     Peter Van Petegem (Bel)
2001     Michele Bartoli (Ita)
2000     Johan Museeuw (Bel)
1999     Frank Vandenbroucke (Bel)
1998     Peter Van Petegem (Bel)
1997     Peter Van Petegem (Bel)
1996     Tom Steels (Bel)
1995     Franco Ballerini (Ita)     
1994     Wilfried Nelissen (Bel)     
1993     Wilfried Nelissen (Bel)
1992     Johan Capiot (Bel)     
1991     Andreas Kappes (Dui)     
1990     Johan Capiot (Bel)     
1989     Etienne De Wilde (Bel)     
1988     Ronny Van Holen (Bel)     
1987     Teun Van Vliet (Ned)     
1986     Not taken place
1985     Eddy Planckaert (Bel)     
1984     Eddy Planckaert (Bel)     
1983     Fons De Wolf (Bel)     
1982     Fons De Wolf (Bel)
1981     Jan Raas (Ned)     
1980     Joseph Bruyere (Bel)     
1979     Roger De Vlaeminck (Bel)
1978     Freddy Maertens (Bel)
1977     Freddy Maertens (Bel)
1976     Willem Peeters (Bel)
1975     Joseph Bruyere (Bel)
1974     Joseph Bruyere (Bel)
1973     Eddy Merckx (Bel)
1972     Frans Verbeeck (Bel)
1971     Eddy Merckx (Bel)
1970     Frans Verbeeck (Bel)
1969     Roger De Vlaeminck (Bel)
1968     Herman Vanspringel (Bel)
1967     Willy Vekemans (Bel)
1966     Jo De Roo (Ned)
1965     Noël De Pauw (Bel)
1964     Frans Melckenbeeck (Bel)
1963     René Van Meenen (Ned)
1962     Robert De Middeleir (Bel)
1961     Arthur Decabooter (Bel)
1960     Not organized        
1959     Seamus Eliott (Ier)
1958     Jozef Planckaert (Bel)
1957     Norbert Kerckhove (Bel)
1956     Ernest Sterckx (Bel)
1955     Lode Anthonis (Bel)
1954     Karel De Baere (Bel)
1953     Ernest Sterckx (Bel)
1952     Ernest Sterckx (Bel
1951     Jean Bogaerts (Bel)
1950     André Declerck (Bel)
1949     André Declerck (Bel)
1948     Sylvain Grisolle (Bel)
1947     Albert Sercu (Bel)
1946     André Pieters (Bel)
1945     Jean Bogaerts (Bel)

Women :

2006: Suzanne de Goede (Ned)
2007: Mie Bekker Lacota (Den)
2008: Kirsten Wild (Ned)
2009: Suzanne de Goede
2010: Emma Johansson (Swe)
2011: Emma Johansson (Swe) 2. Andrea Bosman (Ned) 3. Chantal Blaak (Ned)
2012 : Loes Gunnenwijk (Nl)
2013 : Tiffany Cromwell (Aus)
2014 : Amy Pieters (Nl)

Correct or complete this article

Location: Gent, Belgium (Explore routes near Gent, Belgium.)

Catena members' blog posts about Omloop Het Nieuwsblad : GHENT - GHENT

None yet.

Add your story, info or media to Omloop Het Nieuwsblad : GHENT - GHENT

Catena : the one stop cycling community

Partners…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion