Folgen  

Spa Cycling Challenge 2014

von Jan den Montag 15 September 2014 22:13

Het weer: druilerig. Wij: met drie. De tegenstand: driest.

Op deze laatste zondag van augustus is het relatief rustig op het circuit van Spa-Francorchamps. Relatief, want in vergelijking met het gebrul van motoren stelt het verwachtingsvolle geroezemoes van een hoop fietsers natuurlijk niets voor. Fietsers op het F1-circuit? Welja, vandaag gaan we acht uur rondjes draaien tijdens de Spa Cycling Challenge. Dat kan in teams van acht, of van vier, als duo, of –voor de echte bikkels– solo. Wij kozen voor een team van vier, maar we staan er nu met drie. "Mathematisch is alles nog mogelijk", zegt een bekend figuur uit een andere sport dan.

De opzet is simpel: het team dat het meeste rondjes rijdt, wint. In geval van een gelijkstand wint de snelste ploeg. Stipt om 10:00 beginnen we met een Le Mans-start: lopen naar de fiets, en hop! Ik heb de eer om de eerste beurt voor mijn rekening te nemen, en dat gaat (alweer relatief) goed. Ik weet me te handhaven in de kopgroep, wat niet vanzelfsprekend is.

Het parcours is immers geaccidenteerd, zoals dat heet. In tegenstelling tot het circuit van Zolder, moet er hier geklommen worden. We zijn tenslotte in de Ardennen. Vrij kort na de start ligt de Raidillon, een steil stukje waar ik toch 16% op de Garmin zie staan. Dat alleen is niet zo erg, maar daarna volgt er nog een lang stuk van 4 à 5%. Hijg!

Door een samenloop van omstandigheden (te weten: mijn slechte communicatie en een ongelukkig getimede brilwissel van Johan) kom ik twee keer voor niks in de wisselzone. Daar gaat onze koppositie! Gelukkig blijft "derde keer, goede keer" gelden, en kan Johan na de wissel al snel het gat terug dichtrijden, en hangen we weer vooraan.

Ondertussen blijft het afwisselend regenen en miezeren, wat het niet zo aangenaam maakt om te rijden. Voor de toeschouwers ook niet, jammer genoeg. Dan maar wat eten, en een stel droge kleren aantrekken.

Na Johan zet Ronny het puike werk verder. Het is spannend, en samen met een Waals team hebben we toch een dikke minuut voorsprong op het derde team. Voor ik het goed en wel besef, is het weer mijn beurt. Ik ben ongerust als ik na de wissel niet direct bij de kopgroep kom, en geef flink gas. Na een ronde ben ik er nog altijd niet, en gaat het van ongerustheid naar lichte paniek. Dit kan toch niet, ik ben voluit aan het gaan! Waar zijn ze? Wel, blijkbaar achter ons. Oef. :-)

"Oef"? Eerder "oei"! Want mijn door angst aangedreven tijdritrondjes hebben veel energie gekost. Ik merk dat ik aan het stilvallen ben, maar durf niet naar de wisselzone te gaan. Wat als ze nog niet klaar staan? Dom, dom, dom, want natúúrlijk staat Johan klaar. Mijn gemiddelde rondesnelheden spreken boekdelen: 36,7 km/u, dan 35, 34, 32, 31. Neeeee, ik ben ingehaald! Ingehaald door onze directe concurrent! Dit was het dan; ik heb alles verneukt. Teleurgesteld en kapot kom ik de wisselzone binnen, en geef ik de chip door aan Johan. Sorry, team!

Ronny blijft de eeuwige optimist en zegt dat alles nog goed kan komen. Hij heeft nog gelijk ook: Johan komt weer bij de kerel die mij heeft ingehaald en er zelf ondertussen ook goed door zit. Erop en erover, prachtig. ("You hurt my friend. Now I will hurt you!", zei hij. Wat een filmster in het diepst van zijn gedachten!)

Ronny moet de laatste rondjes voor zijn rekening nemen, en weet onze herwonnen voorsprong comfortabel te behouden. De vreugde is groot als hij als eerste over de streep komt. Yes! Dát is teamwork: zelfs mijn geklungel kon mijn twee ploegmakkers niet beletten om de overwinning binnen te halen. Hulde!

|

Kommentare

Bernard (Niederländisch)

Mooi staaltje van teamwerk 😊. Proficiat !

vor 9 Jahren - Nicht zutreffend

Jan (Niederländisch)

Merci! Het was zwaar maar plezant, en de beloning zeer royaal. Volgend jaar waarschijnlijk een nieuwe deelname.

(Het bier is wel al door onze materiaalsponsor in beslag genomen, maar geen van ons die dat écht erg vond.)

vor 9 Jahren - Nicht zutreffend

Fügen Sie Ihre Kommentare hinzu

Catena : die One-Stop-Cycling-Community

auf dem neuesten Stand bleiben

partner…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion