Folgen  

Togo Jungle Challenge 2013: maandag 18 november 2013

von Jan den Montag 2 Dezember 2013 21:38

Een waarlijke prachtige zonsopgang vandaag. Eerlijkheidshalve voeg ik er meteen aan toe dat het ook de eerste was die ik bekeek, maar het zijn muggenneukers die daarover vallen.

Boven op de berg slapen, dat levert niet alleen mooie zonsopgangen op, het betekent ook dat we ook vandaag starten met een afdaling. Maar liefst 10 km op goede grindwegen (of grintwegen, afhankelijk van uw taalvoorkeur — aan de route verandert dat niets).

In die afdaling heb ik voor de eerste keer pech: een scheur in mijn buiten- en binnenband, vervelend. De buitenband kan nog dienen, maar de binnenband is onherstelbaar. Dan maar een nieuwe steken. Aan de bevoorrading is een lokale toeschouwer er enorm blij mee, ook al maak ik duidelijk dat er een gat inzit. "Il y a une crevette dans mon pneu!" — mij hoeft ge geen Frans te leren, hoor.

Nog een primeur vandaag: de eerste keer dat ik katoen in het echt zie. Ik zie echter niemand in de plantage werken, dus ik kan alleen maar tevreden concluderen dat de slavernij ook hier afgeschaft is.

Even voor het einde van de rit, na een lange en slopende singletrack door het schouderhoge gras, stop ik even in wat schaduw. Zoals gewoonlijk komt de lokale bevolking –schijnbaar uit het niets– mij inspecteren. Zelfs de "chef du village" komt langs met zijn fiets. Hij grapte dat ik ook een foto van hem moest maken, en niet enkel van die "yovo's" (blanken). Toen ik de daad bij zijn woord wou voegen, lachte hij het echter weg. Tsss.

Soit, het is weer een mooie en zware rit geweest. Niet zozeer door hallucinante hoogtemeters of pittige passages, zelfs niet door de tweede platte band van de dag, maar simpelweg door die brandende zon. Thuis kom ik amper buiten als het warmer is dan 27 graden; hier fiets ik zonder noemenswaardige problemen tientallen kilometers op niet meer dan water, suiker en zonnemelk factor 50.

Die melk smaakt overigens echt slecht, maar ja: alles voor de gezondheid!

Soundtrack van de dag: "Konono n° 1 - lufuala ndonga". Congolese muziek die goed vooruitgaat. Ik ken de tekst niet, dus in mijn hoofd bleef het beperkt tot "konono numéro un".

|

Kommentare

henk (Niederländisch)

mooie plaatjes, connectie proberen maken met het universum door voor de paraboolantenne te gaan liggen ;-)?

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Agostinho (Niederländisch)

Nice pictures alweer. Maar dat schouderhoge gras zie ik nergens. Het komt hooguit tot aan de enkels. 😉

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Jan (Niederländisch)

Henk: niet nodig, wij waren zelf de aliens daar. 😊 (Gelukkig was "Whitey phone home" goedkoop met de lokale sim-kaart.)

Agostinho: grapneus! Die singletrack was niet de ideale plaats om te stoppen voor een foto. (En ik zat er even door: de combinatie van concentratie en zonnebrandatie was erg zwaaratie.)

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Cate (Niederländisch)

niet alleen nice pictures (daaraan worden we stilaan gewend), maar ik onthoud voor vandaag vooral dat je Frans er wel enorm op vooruitgegaan is 😊

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Cate (Niederländisch)

en ook je Swahili ! (brandatie en zwaaratie) Of is dat daar niet ....

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Jan (Niederländisch)

"Hakuna patata", is mijn motto. Dat betekent zoveel als "carpe bintjem."

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Agostinho (Niederländisch)

En wat bint je dan zoal? 😉

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Jan (Niederländisch)

Aardappelzetmeel bindt goed, in mijn ervaring.

vor 10 Jahren - Nicht zutreffend

Fügen Sie Ihre Kommentare hinzu

Catena : die One-Stop-Cycling-Community

auf dem neuesten Stand bleiben

partner…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion