Folgen  

Test en bespreking: voor- en achterlicht Sigma Roadster USB / Sigma Nugget Flash

von Jan den Donnerstag 1 März 2018 13:34

Had ik al gezegd dat de winter (nog altijd) in het land was? (Ja, dat had ik.) Dat betekent behalve lagere temperaturen (polaire vortex!) ook veel kortere dagen. Fietsritjes na het werk –of zelfs de ritjes naar en van het werk– vinden dus plaats in het donker. Dankzij Sigma Sport mag ik mezelf nu de Heer van de Duisternis noemen. :-)

Op mijn trekfiets heb ik een naafdynamo en een vast voorlicht, maar op een koersfiets zou dat ongewenst veel extra gewicht en een ronduit vreemd uitzicht opleveren. De oplossing is natuurlijk om verwijderbare lichtjes te gebruiken. Die komen tegenwoordig in alle maten, kleuren én lichtsterktes. Liselotte en ik testten het voorlicht Sigma Roadster USB en het achterlicht Sigma Nugget USB.

Over het achterlicht kan ik kort zijn: dat doet wat het moet doen. Het is een helder licht dat van ver zichtbaar is. De testversie die wij gekregen hebben, is enkel een vast licht. De versie die nu in de winkel ligt, is de Nugget II Flash, en die heeft ook een knipperstand. Dat is handig om de batterij langer te laten meegaan, tot 8 uur. Denk ook aan de etiquette: in groepsritjes gebruik je best de vaste stand, en dan kom je zo'n vijf uur toe. Vijf uur in de duisternis en deze koude zijn niet aan mij besteed, dus dat volstaat ruimschoots.

Het voorlicht is ook best goed. Het is niet bedoeld als extreem fel licht in de volledige duisternis (daar dienen de broertjes uit de Buster-reeks voor), maar op enkele testritten langs de onverlichte vaart en op aardedonkere Indische wegen, kon ik toch alles goed zien, zowel op hoge als op lage sterkte. De lichtbundel mocht wel iets breder zijn, want bij hogere snelheden leek het soms alsof ik in een tunnel fietste. Maar binnen de bebouwde kom is dat natuurlijk geen probleem.

Het opladen van beide lichtjes is supereenvoudig: met de meegeleverde usb-kabel (dezelfde micro-usb-aansluiting waarmee zowat alle moderne elektronica kan worden opgeladen) is het lichtje in geen tijd weer gebruiksklaar. Zowel het voor- als het achterlicht beschikt over indicator-leds die je waarschuwen wanneer je onder de 70% en onder de 30% batterij valt. Handig.

Positief:

  • Prima lichtsterkte om te zien en gezien te worden
  • Gemakkelijke installatie met robuuste rubberbandjes

Negatief:

  • Het voor- en achterlicht worden anders bediend (knop 2x indrukken vs. knop ingedrukt houden)

UPDATE: nog nieuws van Sigma Sport. Ze zijn nu de officiële leveranciers van de fietscomputers voor Team Sunweb. Dit jaar zal je Dumoulin en co dus zien rondrijden met fietsgps-toestellen van Sigma. Zo rijdt Laurens Ten Dam rijdt bijvoorbeeld rond met het topmodel, de Rox GPS 11.0. Te duchten concurrentie voor Garmin?

|

Kommentare

Agostinho (Niederländisch)

Mij gaat het er om, om ook overdag op tijd gezien te worden. Daarom heb ik voor de openbare wegen gekozen voor de Bontrager ION350 en de Bontrager Flare "R". Beiden zijn overdag zichtbaar tot op 2.5 km. Ik heb gemerkt dat, wanneer ik het heb op staan de meeste automobilisten echt wel attent zijn als ze me voorbijrijden. Al is er af en toe toch nog wel eentje die...... Maar goed, sinds ik het heb voel ik mij toch meer op mijn gemak . Al moet ik toegeven dat ik de drukke wegen zoveel mogelijk vermijd.

vor 6 Jahren - Nicht zutreffend

Jan (Niederländisch)

Ja, dat is ook wel een goed argument. 't Is soms erg op de weg, zeker met de vele gsm-verslaafde bestuurders. Dan kan ook overdag een lichtje wel helpen om hun aandacht alsnog van dat scherm af te leiden.

vor 6 Jahren - Nicht zutreffend

Fügen Sie Ihre Kommentare hinzu

Catena : die One-Stop-Cycling-Community

auf dem neuesten Stand bleiben

partner…

Birzman Q-Cycling
Merida Centurion